Прем’єр Хорватії пообіцяв подальшу підтримку України у війні з РФ

П'ятниця, 13 січня 2023, 09:48

Прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович пообіцяв продовження підтримки України попри відмову парламенту схвалити участь хорватських військових у навчальній місії ЄС.

Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на ERR, він заявив під час візиту до Естонії.

За словами Пленковича, Хорватія не має звички розкривати зміст військової допомоги.

Він висловив жаль, що парламент Хорватії не дозволив направити військових інструкторів для навчання українців у рамках місії Євросоюзу.

"Ми не розголошуємо, що даємо українцям, але це суттєва військова допомога, і вона відповідає тому, що українці очікують від союзників і партнерів. Ми продовжимо надавати підтримку. Мені шкода, що деякі депутати парламенту Хорватії не змогли ухвалити правильне історичне рішення, тоді як вибір був легким", - сказав Пленкович.

Нагадаємо, 16 грудня хорватський парламент відхилив пропозицію про приєднання країни до місії ЄС на підтримку українських військових (EUMAM). Оскільки раніше про відмову схвалити участь у місії EUMAM заявив президент Хорватії Зоран Міланович, відомий своїми симпатіями до РФ, для затвердження парламентом участі у місії потрібна була більшість у дві третини голосів. 

Прем’єр Хорватії Андрей Пленкович, який ініціював голосування в парламенті, переконував, що участь Загреба у військовій місії ЄС "є лише послідовним, принциповим і раціональним рішенням Хорватії, що відповідає її національним інтересам".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.