Вибори у Чехії: Партія експрем'єра Бабіша оголосить вотум недовіри уряду перед другим туром

П'ятниця, 13 січня 2023, 10:54

Між першим і другим турами президентських виборів, в яких бере участь колишній прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш, його партія ANO оголосить вотум недовіри уряду.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у публікації Euractiv.

Лідери чеської урядової коаліції заявляють, що заклик опозиційної партії ANO до вотуму недовіри уряду пов'язаний з передвиборчою кампанією лідера партії Бабіша.

У Чехії проходять президентські вибори: Земан залишає посаду після 10 років

Віцепрем'єр-міністр Іван Бартош із партії "Піратів" заявив, що запропоноване голосування має на меті "захопити" медіа-простір між першим і другим турами президентських виборів, виходячи з припущення, що Бабіш вийде до другого туру. Партія ANO відкидає таку інтерпретацію.

Примітно, що лише місяць тому партія ANO заявила, що не буде оголошувати вотум недовіри уряду.

Коаліційний уряд має стійку більшість у нижній палаті парламенту (108 з 200 місць), а це означає, що висловлення вотуму недовіри буде малоймовірним. 

Офіційною причиною майбутнього голосування, за словами ANO, є те, що уряд не приділяє достатньої уваги таким важливим питанням, як енергетична криза, інфляція або нестача медикаментів.

Перший тур президентських виборів стартував у Чехії цієї п'ятниці. Чеські букмекери вважають Петра Павела фаворитом на посаду президента.

Другим фаворитом є Бабіш. Прогнозують, що економістка Дануша Нерудова не вийде до другого туру, який запланований через два тижні.

Детальніше про важливість виборів у Чехії читайте у статті Реванш у Чехії: чому вибори наступника Земана несуть загрозу для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: