Суд у Греції частково виправдав 24 волонтерів, які рятували мігрантів у Середземному морі

П'ятниця, 13 січня 2023, 17:20

Грецький суд у п’ятницю зняв звинувачення у шпигунстві з 24 волонтерів-активістів, які брали участь у порятунку біженців у Середземному морі, на тлі тривалого судового процесу, розкритикованого правозахисниками.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AFP.

У своєму рішенні суд визнав процесуальні помилки, зокрема недостатній переклад документів обвинувачення та відсутність доступу обвинувачених до перекладачів.

Проти активістів усе ще висунуті звинувачення в торгівлі людьми, відмиванні грошей, шахрайстві та незаконному використанні радіочастот. За кілька днів до суду в п’ятницю ООН закликала зняти ці звинувачення з підсудних.

Нагадаємо, судова справа стосується подій 2018 року, коли волонтерів затримали на кілька місяців за підозрою в торгівлі людьми. Тоді поліція заявила, що волонтери збирали інформацію про потоки біженців з турецького узбережжя на грецькі острови Лесбос і Самос і надавали пряму допомогу організованим групам торгівлі людьми.

Серед обвинувачених, яких звинувачують у низці проступків, є біженка і плавчиня Сара Мардіні. Історія її сім’ї була покладена в основу фільму "Плавці", що вийшов у 2022 році на платформі Netflix.

Серед інших членів групи – волонтер-рятувальник Насос Каракіцос і громадянин Нідерландів Пітер Віттенберг, який повідомив Amnesty International, що йому загрожує 20-25 років ув'язнення, якщо його засудять за те, що він просто стояв на пляжі як глядач.

Судовий процес над волонтерами, який розпочався в листопаді 2021 року на острові Лесбос, десятки неурядових організацій розкритикували, а Європейський парламент охарактеризував як "найбільший випадок криміналізації солідарності в Європі".

Консервативний уряд Греції, обраний у 2019 році, пообіцяв зробити країну "менш привабливою" для шукачів притулку. Частина цієї стратегії передбачає розширення нинішньої 40-кілометрової стіни на кордоні з Туреччиною в регіоні Еврос на 80 кілометрів.

Незважаючи на розслідування ЗМІ та неурядових організацій, а також численні свідчення, грецька влада послідовно заперечує, що відштовхувала людей, які намагалися висадитися на її берегах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.