Глава МЗС Чехії відповів на скандальну заяву кандидата в президенти про захист союзників у НАТО

Понеділок, 23 січня 2023, 12:28

Міністр закордонних справ Чехії відреагував на заяву кандидата у президенти Андрея Бабіша про те, що він не хоче відправляти чеських вояків допомагати Польщі або балтійським державам у разі нападу Росії. 

Як повідомляє "Європейська правда", коротку заяву він опублікував у своєму Twitter польською мовою.

"Чехи дуже добре знають, що означає польське гасло "За нашу і вашу свободу". Ми не лише ваші сусіди, а й стратегічні партнери, і чехи завжди будуть готові захищати поляків", - наголосив він.

Нагадаємо, Андрей Бабіш, який змагатиметься у другому турі за посаду президента Чехії,  заявив у дебатах, що не відправив би чеських військових захищати Балтію і Польщу у разі нападу Росії. 

Згодом він уточнив, що не мав на увазі ігнорування ст. 5 Північноатлантичного договору - але при цьому не сказав, що все ж погодився би допомогти союзникам у тому числі участю чеських військ. Стаття 5 не визначає конкретних зобов’язань щодо допомоги. 

Його заява обурила громадськість у власній країні, Польщі та балтійських державах. 

Другий тур виборів, у якому Бабіш буде змагатися з ексгенералом НАТО Петром Павелом, відбудеться 27-28 січня.

Про те, хто має шанси стати новим президентом і що це означає для відносин Чехії із ЄС та Україною, читайте у статті Чехія постала проти проросійського реваншу: що показав перший тур виборів президента. Також рекомендуємо до перегляду відеоблог про ці президентські вибори.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.