Єврокомісія розробила план для повернення нелегальних мігрантів із ЄС додому

Вівторок, 24 січня 2023, 22:26

Європейська комісарка з питань внутрішніх справ Ілва Йоханссон у вівторок представила "нову стратегію роботи", спрямовану на збільшення кількості випадків повернення нелегальних мігрантів у країни проживання.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euronews.

За даними Єврокомісії, лише 21% мігрантів, які нелегально потрапляють до ЄС, повертаються додому, навіть якщо отримують негативне рішення щодо їхнього прохання про притулок від держави-члена ЄС.

"Необхідно, щоб одразу після (негативного рішення) держави-члени ЄС робили запит на реадмісію для цієї країни (походження). Тоді ми зможемо виконати рішення і фактично відправити цих людей назад до країни походження. Ось чому так важливо, щоб ми працювали разом. Країни-члени не можуть вирішити це поодинці, але і Європейська комісія не може вирішити її поодинці", – сказала Йоханссон журналістам у вівторок.

Водночас директорки Європейської ради у справах біженців та вигнанців Кетрін Вуллард вважає, що для вирішення проблеми нелегальних мігрантів існують й інші рішення. Одне з них – розширення каналів легальної міграції, які фактично скорочувалися в Європі протягом останніх 20 років.

"Це (біженці) люди, які можуть захотіти приїхати до Європи, щоб знайти роботу, і в той же час Європа потребує працівників", – зауважує вона.

Згідно з офіційними даними ЄС, у 2022 році в країнах блоку було подано майже 924 тисячі заявок на отримання притулку, що на 50% більше, ніж у 2021 році. Найбільше запитів надійшло до Франції, Німеччини, Іспанії та Австрії.

Деякі країни-члени ЄС стверджують, що проблема полягає не в тому, що не всі нелегальні мігранти мають право на міжнародний захист, а в тому, що, подаючи заяви, вони створюють занадто великий тиск на систему надання притулку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.