Сійярто: угорців на Закарпатті призивають в українську армію, вони теж гинуть на війні

Четвер, 26 січня 2023, 17:28

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що на Закарпатті нібито призивають до лав Збройних Сил України угорців, говорячи про необхідність якнайшвидшого досягнення миру в російсько-українській війні.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Magyar Hirlap.

Виступаючи перед засіданням Ради Безпеки ООН у Нью-Йорку, Сійярто заявив, що саме угорці усвідомлюють важливість розбудови миру, оскільки війна в Україні відбувається в безпосередній близькості від них.

Він перерахував наслідки повномасштабної агресії Росії проти України: більше мільйона українських біженців перетнули кордон Угорщини, війна і "невдалі" санкції збільшили річну вартість імпорту енергоносіїв з 7 до 17 мільярдів євро, а ціни на них захмарно високі.

"Не кажучи вже про те, що угорці гинуть у цій війні пліч-о-пліч з українцями, адже угорців, які проживають на Закарпатті, також призивають до української армії… Останніми днями ми бачили відеоматеріали про те, в який жорстокий спосіб це іноді відбувається", – сказав очільник МЗС Угорщини.

Сійярто: "атаки на угорську меншину" здатні ускладнити подальшу підтримку України

Він додав, що "хто-то, а ми, угорці, знаємо, чому так важливо, щоб ця війна закінчилася".

"Чим довше триватиме війна, тим більше страждань ми побачимо, тим більше людей загине, тим більше людей будуть змушені тікати, тим більше сімей буде розірвано, тим довше європейські країни будуть страждати економічно, тим вищою буде інфляція, тим складніше буде мати надійну картину майбутнього енергопостачання в Європі", – вважає Сійярто.

Саме тому, на його думку, міжнародне співтовариство має зосередитися на "розбудові миру замість воєнної риторики".

Кілька днів тому очільник МЗС Угорщини висловив протест проти "раптових, масових і безпідставних звільнень директорів і вчителів угорських шкіл, а також проти того, що інститути зобов'язані прибрати угорську національну символіку".

Угорська сторона й раніше використовувала тему про начебто утиски права угорців. Зокрема минулого року міністр закордонних справ країни Петер Сійярто в інтерв’ю заявив: якщо Україна не змінить свою політику щодо угорської меншини, це дуже обмежить можливості уряду Угорщини надати будь-яку підтримку Києву у конфлікті з РФ.

В МЗС тоді назвали твердження Сійярто "надуманими та заполітизованими".

Читайте також: "Утисків угорської громади в Україні ніколи не було". Відверта розповідь українського угорця.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: