Міністра уряду Саркозі ув’язнили за працевлаштування дружини й доньки в парламенті

Четвер, 26 січня 2023, 22:22

Суд Парижа в четвер визнав колишнього міністра юстиції, 75-річного Франції Мішеля Мерсьє, у розкраданні державних коштів через фіктивне працевлаштування родичів у Сенаті й присудив три роки позбавлення волі.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Le Figaro.

Мерсьє, який обіймав посаду в уряді Ніколя Саркозі у 2010-2012 роках, був визнаний винним у "привласненні державних коштів" за те, що виплатив своїй дружині Жоель 50 тисяч євро зарплати на посаді сенатора протягом 2005-2009 років і 37 тисяч євро – своїй дочці Дельфіні у 2012-2014 роках.

Вирішивши, що факти були "безперечно серйозними" і що Мерсьє "поставив свій особистий інтерес вище загального інтересу", суд також наклав на колишнього урядовця штраф у 50 тисяч євро, позбавив права обіймати державні посади на п’ять років і наклав трирічну заборону обіймати будь-які посади в органах державної влади.

Мерсьє також визнали винним у розтраті державних коштів через недбалість за те, що він продовжував платити помічнику парламентаря, який більше не працював на нього. Його також судили за незаконне отримання відсотків, але суд визнав, що строк давності за цим звинуваченням уже сплив.

Експрезидент Саркозі міг отримати 300 тисяч євро за виступ на події в Москві, де хвалив Путіна - ЗМІ

Дружина ексміністра юстиції Франції Жоель і дочка Дельфіна були визнані винними у співучасті та привласненні викраденого. Жоель Серсьє засудили до 18 місяців умовного ув'язнення та штрафу в розмірі 40 тисяч євро; Дельфіну – до року умовного ув'язнення і штрафу в 10 тисяч євро.

Під час судового процесу колишній міністр заперечував будь-які наміри вчинити неправомірні дії. Він виправдовував працевлаштування своєї доньки з 2012 по 2014 рік, яка на той момент жила в Лондоні і ніколи не була в Сенаті, тим, що вона виконувала функції "радника з питань культури".

Дельфіна Мерсьє своєю чергою стверджувала, що "під час переїзду" загубила всі нотатки, що стосуються роботи. У своєму рішенні суд вказав, що "ці заяви були позбавлені будь-якої правдоподібності".

Як відомо, чинний міністр юстиції Франції Ерік Дюпон-Моретті також постане перед спеціальним судом за підозрою у конфлікті інтересів. Він звинувачується в тому, що використовував своє службове становище для дій проти особистих суперників у судовій системі. Сам Дюпон-Моретті це заперечує.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.