Новообраний президент Чехії разом із президенткою Словаччини відвідають Україну – ЗМІ

Неділя, 29 січня 2023, 08:22

Колишній очільник Військового комітету НАТО Петр Павел, який переміг на президентських виборах у Чехії, планує разом із президенткою Словаччини Зузаною Чапутовою відвідати Україну.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомив чеський телеканал ČT24.

Чапутова відвідала передвиборчий штаб Павела в суботу після того, як стало відомо про його перемогу.

"Я думаю, що у світі немає двох таких близьких народів, як чехи і словаки. Ця людська близькість є причиною того, що ми насолоджуємося кожною чудовою миттю разом. І вибори президента і глави держави, безперечно, є таким великим моментом. Я особисто надзвичайно щаслива, що наш регіон і Європа матимуть главу держави, який шанує демократичні цінності і чия сила походить від миру", – зазначила словацька президентка.

Крім того, очікується, що протягом неділі Петр Павел зателефонує президенту України Володимиру Зеленському, який уже привітав ексгенерала НАТО з перемогою на виборах.

Що стосується спільного візиту Павела й Чапутової, то про його подробиці, зокрема дату, наразі нічого не відомо.

Як повідомлялось, Павел отримав 58,32% голосів на виборах, тоді як його конкурент, чеський мільярдер, колишній прем’єр-міністр і лідер партії ANO Андрей Бабіш – 41,67%.

Петр Павел складе присягу й стане президентом Чехії 9 березня 2023 року, замінивши на посаді Мілоша Земана, що перебував на ній два терміни - десять років.

Останні дні перед другим туром запам’яталися заявою Бабіша про те, що він припиняє контакти з виборцями в рамках президентської кампанії через погрози вбивством, а також провокацією проти Павела - невідомі запустили дезінформацію, що кандидат нібито помер, створивши для цього фейковий сайт і розсилку.

Про те, який вплив на Україну матимуть вибори у Чехії і як вони можуть вплинути на зовнішній курс Праги, читайте в публікації: Олігарх проти генерала: чим важливі для України президентські вибори у Чехії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: