У Сербії стверджують, що ще одна країна відкликала визнання Косова

Вівторок, 3 січня 2023, 16:59

Міністр закордонних справ Сербії Івиця Дачич стверджує, що ще одна країна – вже десята з 2020 року – відкликала рішення про визнання Косова.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", Дачич сказав у коментарі виданню Novosti.

В МЗС України пояснили позицію щодо Косова

Публічно Белград не називає країн, що відкликали визнання Косова, та, за інформацією Novosti, йдеться про держави Африки, Океанії та Карибського регіону.

За підрахунками ЗМІ, наразі визнають Косово 88 держав із-поміж 193 членів ООН, тож частково визнана держава не змогла б добитись включення до Організації – для цього потрібні голоси двох третин членів.

На питання, чому Сербія не хоче оголошувати назви країн, що відкликали визнання Косова, глава сербського МЗС пояснив це небажанням "піддавати їх будь-якому тиску з боку Приштини, а надто її союзників".

У Сербії стверджують, що визнання Косово відкликали ще 4 країни

"По-друге, з підписанням Вашингтонської угоди (2020 року) ми взяли на себе зобов’язання припинити ініціативу з визнання Косова, й ми хотіли показати, що дотримуємось того, під чим підписались. А Приштина так не чинить", – сказав Дачич.

Нагадаємо, у 2020 році президент Сербії Александар Вучич і тодішній прем’єр-міністр Косова Авдулла Хоті підписали у Вашингтоні угоду за посередництва США, яка передбачала однорічний мораторій на отримання членства в міжнародних організаціях з боку Косова і також однорічний мораторій на кампанію за скасування визнання незалежності Косова з боку Сербії.

Угода фактично продовжувала діяти й через рік, але вже у травні 2022 року Косово оголосило про подання заявки на членство в Раду Європи, а в грудні – подало заявку про членство в ЄС. Після цього Сербія фактично відновила кампанію з невизнання Косова на міжнародній арені.

Більше читайте тут: Аргумент для Путіна: як питання Косова повернулося у велику політику.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.