З естонської Нарви хочуть прибрати ще два радянські пам'ятники

Вівторок, 3 січня 2023, 17:29

Державна канцелярія Естонії звернулась до влади міста Нарва з проханням надати формальну згоду на вилучення з міського простору ще двох пам'яток із радянською символікою: їх мають намір знести за першої ж нагоди.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ERR.

Як пише Держканцелярія у своєму зверненні, надісланому до Нарвської міської управи, Естонський військовий музей у співпраці з Центром оборонних інвестицій допоможе прибрати об'єкти з символікою окупаційної влади.

Від Нарви чекають згоди на демонтаж двох об'єктів: меморіальної дошки з іменами загиблих у 1941-1945 роках мешканців Принаров'я, що розміщена в парку Вийду, а також могильного пам'ятника в Темному саду, що позначає, як вважається, місце поховання комуністів та червоноармійців, які полягли в боях за Нарву в листопаді 1918 року.

Естонія: замість "танку з Нарви" встановлять радар для виявлення російських БПЛА

Голова тимчасової комісії з історичної спадщини Нарвської міськуправи Олексій Євграфов заявив, що комісія збереться наприкінці наступного тижня, аби обговорити звернення Держканцелярії щодо двох пам'ятників.

Переважна більшість жителів міста Нарва (понад 80%) – етнічні росіяни, а близько 36% мають російське громадянство.

У серпні 2022 року за розпорядженням уряду Естонії в Нарві та його найближчих околицях було перенесено шість монументів із радянською військовою символікою, зокрема танк Т-34. Танк відвезли у військовий музей неподалік від столиці.

А в грудні з території Нарвського музею вивезли пам’ятник Леніну, який перебував там із 1993 року, а в самому місті – ще з 1957-го.

У 2015 році "ЄвроПравда" публікувала репортаж із Нарви, де було й про пам'ятник Леніну: Місто, готове до російського вторгнення: спецрепортаж з Нарви.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: