Повноваження Столтенберга на посаді генсека НАТО можуть продовжити - ЗМІ

Понеділок, 30 січня 2023, 20:34

Генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу можуть продовжити термін повноважень у вересні на тлі триваючої війни Росії проти України.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише Politico з посиланням на європейських дипломатів.

Видання зазначає, що умовно є три рівні варіантів розвитку подій, які ранжуються за інтенсивністю розмов.

Продовження терміну повноважень Столтенберга - найбільш згадуваний варіант.

Другий рівень включає прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, прем'єр-міністра Естонії Каю Каллас і міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса.

До третьої групи менш часто згадуваних імен входять прем'єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте, президентка Словаччини Зузана Чапутова та голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн з Німеччини.

Оскільки досі всі генеральні секретарі НАТО були чоловіками, у лавах НАТО існує тиск з метою призначення жінки.

"Пора призначити генерального секретаря-жінку. Якщо чоловіки намагатимуться займати свої посади вічно, у справедливого представництва жінок ніколи не буде шансів", - сказав високопоставлений дипломат НАТО.

Деякі союзники наполягають на більшій регіональній різноманітності. Столтенберг, який обіймає цю посаду з 2014 року, - колишній прем'єр-міністр Норвегії. Його попередниками були данець, нідерландець і британець.

Термін повноважень нинішнього генерального секретаря було швидко продовжено в березні минулого року після вторгнення Росії в Україну. Зараз багато чиновників вважають, що ще одне продовження для Столтенберга, нехай навіть на короткий термін, є серйозною можливістю.

Незважаючи на те, що деякі делегації воліють бачити найближчим часом нове обличчя, Столтенберга, як і раніше, сприймають як рідкісного високопоставленого чиновника, який може зберігати холоднокровність - і дотримуватися сценарію - навіть у найсерйозніших кризах.

Але в разі рішення про продовження подальший вибір уже нового генсека може збігтися в часі з конкурсом на заміщення вищих посад у ЄС у 2024 році, не кажучи вже про майбутні президентські вибори у США, чого деякі союзники вважали за краще б уникнути.

Раніше ЗМІ повідомляли, що у 2023 році Столтенберг може стати новим головою Міжнародного валютного фонду наступного року.

Також повідомлялося, що віцепрем'єрка та міністерка фінансів Канади Христя Фріланд є одним із кандидатів на посаду генерального секретаря НАТО після Столтенберга.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.