Експрем’єр Чехії Бабіш, який закликав ставити на його перемогу на виборах, міг порушити закон

Вівторок, 31 січня 2023, 23:30

Міністерство фінансів Чехії вирішило почати розслідування щодо дій колишнього кандидата в президенти, експрем’єра й лідера партії ANO Андрея Бабіша, що закликав виборців робити на нього ставки в тоталізаторах – у результаті вони втратили свої гроші.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на iDNES.

За словами речника Мінфіну Чехії Томаша Вайса, відомство не вбачає в закликах Бабіша порушення закону про азартні ігри, контроль за виконанням якого воно здійснює.

"Однак виникає питання, чи могла це бути реклама азартних ігор, що порушує закон про регулювання реклами. Така реклама повинна містити повідомлення про заборону участі людей, які не досягли 18 років, і чітке попередження про те, що участь в азартній грі може призвести до залежності", – пояснив він.

Вайс уточнив, що міністерство промисловості Чехії відповідає за закон про регулювання реклами, а органи торгівлі відповідають за контроль за дотриманням закону.

"Що стосується пропозицій від поліції Чеської Республіки, то щойно міністерство фінансів отримає ці пропозиції, ми негайно розглянемо їх у межах нашої компетенції", – запевнив він.

Ставки на виборах президента Чехії побили рекорд 2018 року

Нагадаємо, за день до другого туру виборів президента Чехії Бабіш у Twitter закликав робити на його перемогу ставки на онлайн-тоталізаторі Fortuna, де коефіцієнт становив 12 – тобто в разі обрання експрем’єра ставка множилась на 12.

У Fortuna підтвердили, що після твіту Бабіша зареєстрували безпрецедентно велику кількість ставок. При цьому більшість нових реєстрантів робили ставки на Бабіша – йшлося про суми від кількасот до десятків тисяч крон.

Оскільки голова руху ANO не переміг на президентських виборах, наступником Мілоша Земана стане колишній високопоставлений чиновник чеської армії і НАТО Петр Павел, а поставлені на Бабіша гроші були втрачені.

У соціальних мережах деякі чехи поскаржилися, що втратили значні суми через заклик політика ставити на нього. Через дії експрем’єра в понеділок публічно вибачився його заступник у партії ANO Іво Вондрак.

Читайте також: Вибори в Чехії принесли перемогу Україні: чим важливе обрання президентом генерала Павела.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.