Чеський суд повернувся до слухань у справі експрем’єра і шахрайства з субсидією ЄС

Середа, 4 січня 2023, 12:02

Чеський мільярдер і колишній прем'єр-міністр Андрей Бабіш в середу знову з’явиться в суді, щоб відповісти на звинувачення в шахрайстві з субсидією в 2 мільйони євро за кілька днів до початку президентських виборів, на яких він є фаворитом.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Бабіш був домінуючою силою в чеській політиці протягом останнього десятиліття, спочатку як впливовий міністр фінансів, а потім як прем'єр-міністр, перш ніж опозиційні партії об'єдналися, щоб усунути його з посади на виборах 2021 року, незважаючи на те, що його партія ANO отримала більшість місць в парламенті.

Зараз, коли його партія в опозиції, 68-річний Бабіш прагне завоювати президентство і замінити свого частого союзника Мілоша Земана, другий термін якого закінчується в березні.

Але власник хімічного, сільськогосподарського, харчового та медіа конгломерату Agrofert, який зараз перебуває в трасті, вже давно стикається зі звинуваченнями в конфлікті інтересів через свою величезну бізнес-імперію.

Судовий процес над Бабішем включає звинувачення в тому, що він незаконно скористався субсидією ЄС до того, як створив свою партію ANO в 2011 році, для будівництва конференц-центру "Лелече гніздо" під Прагою, приховуючи свою власність на цей проєкт.

Бабіш заперечував протиправні дії і неодноразово відкидав справу проти нього як політичну. Він не спілкувався з журналістами перед входом в суд в середу.

Навіть якщо суд визнає Бабіша винним, можливо, засудивши його до тюремного ув'язнення, він може подати апеляцію, яка, ймовірно, буде розглянута до голосування на виборах. Сам судовий процес, однак, може відштовхнути деяких виборців, які не визначилися з вибором президента, кажуть спостерігачі.

Бабіш, п'ята найбагатша людина в країні згідно зі списком Forbes 2021 року, є одним з фаворитів на виборах, перший тур голосування на яких стартує 13-14 січня.

Опитування показують, що Бабіш, колишній генерал чеської армії Петр Павел і колишній ректор університету Дануше Нерудова мають рівні шанси вийти до другого туру, де два найкращі кандидати зіткнуться 27-28 січня.

Опитування показують, що Бабіш програє у другому турі.

ANO Бабіша, однак, продовжує лідирувати в партійних опитуваннях, навіть незважаючи на те, що її лідер зіткнувся зі звинуваченнями в конфлікті інтересів.

Європейська комісія визнала його винним у конфлікті інтересів, оскільки компанія Agrofert, в якій працює понад 30 000 осіб, використовувала субсидії на розвиток під час його перебування в уряді.

Нагаємо, кандидат у президенти Чехії, колишній прем’єр-міністр Андрей Бабіш відмовився від дебатів з опонентами, які організували Чеське телебачення, телеканал Prima TV та портал Blesk.cz – стверджує, що вони хочуть зробити з виборів шоу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: