Ердоган та Путін обговорили поступки України, німців дотискають щодо БМП Marder: новини дня

Дайджест
Четвер, 5 січня 2023, 21:00

Ще вчора Франція проявила лідерство і першою заявила про постачання Україні колісних танків AMX-10 RC та бронемашин Bastion, як сьогодні в Німеччині почали обговорювати можливість поставок бойових машин піхоти Marder Україні. Цифри коливаються від 20 до 40 одиниць.

"Франція знову бере на себе роль, яку очікують від Німеччини, і йде попереду", – констатує голова оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Циммерманн.

Уже надвечір стало відомо, що Сполучені Штати збираються передати Україні 50 бойових машин Bradley. 

Всі важливі і цікаві новини 5 січня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Війна з РФ 

Росія і Білорусь посилили спільне військове угруповання в Білорусі озброєнням, солдатами та спеціальною технікою, а також планують провести спільні авіаційні навчання.

Генсек НАТО застерігає від недооцінки Росії.

"Вони продемонстрували велику готовність терпіти втрати і страждання", – сказав Єнс Столтенберг на бізнес-конференції в Норвегії.

"У нас немає жодних ознак того, що президент Путін змінив свої плани і цілі в Україні. Тому небезпечно недооцінювати Росію" – заявив він.

Сьогодні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган провів телефонні розмови з президентом Росії Владіміром Путіним і президентом України Володимиром Зеленським. 

Путін начебто знову "підтвердив відкритість Росії до серйозного діалогу" – за умови, що влада у Києві виконає "відомі вимоги", які неодноразово озвучувалися, та буде враховувати "нові територіальні реалії".

У Кремлі зазначили, що Путін говорив про "деструктивну роль Заходу", який "накачує Україну озброєннями". Крім того, за словами Кремля, Путін та Ердоган обговорили стамбульські домовленості про вивезення українського зерна та поставки продовольства та добрив із Росії.

Після розмови з Путіним Ердоган поговорив із Зеленським. 

Президент Туреччини зазначив, що готовий взяти на себе завдання зі сприяння та посередництва для встановлення міцного миру між Росією та Україною. Турецький президент раніше неодноразово пропонував свою посередницьку роль.

Слід додати, що сьогодні президент Володимир Зеленський обговорив з латвійським колегою Егілсом Левітсом подальшу співпрацю у сфері оборони України.

Бойові машини: як Франція обійшла Німеччину

Тиск на уряд канцлера Німеччини Олафа Шольца щодо надання Україні бойових машин піхоти та танків тільки посилюється.

Керівник опозиційної фракції Християнсько-соціального союзу (ХСС) у Бундестазі Александр Добріндт закликав німецький уряд спільно з партнерами по НАТО виступити з європейською ініціативою щодо постачання Україні бойових танків західного зразка.

"Ми хочемо, щоб Україна могла реалізувати своє право на самооборону. Для цього їй потрібно більше важкого озброєння – в тому числі танки Leopard 2", – заявив Добріндт.

Після рішення Франції про постачання Україні колісних танків і бронемашин Вільна демократична партія Німеччини закликала канцлера Олафа Шольца змінити курс.

"Аргумент, який постійно висувався Федеральною канцелярією, що Німеччина не повинна йти наодинці, абсолютно застарів", – сказала голова оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Циммерманн.

Вона зазначила, що Франція знову бере на себе роль, яку очікують від Німеччини, і йде попереду.

"У дусі франко-німецької дружби канцлер має нарешті визнати знаки часу і наслідувати цей приклад – м'яч тепер на полі Берліна. Україна повинна перемогти, щоб захистити нашу свободу і наші цінності - а це можливо лише за підтримки танків", – наголосила вона.

В Німеччині згодом заявили про перспективу подальших поставок озброєнь Києву.

Коментуючи рішення Франції та міркування уряду США щодо постачання бронетранспортерів, віцеканцлер Німеччини Роберт Габек додав: "Ми завжди будемо адаптувати наші поставки до вимог поля бою".

Як повідомило Spiegel, у міністерстві оборони Німеччини обговорюють можливий обсяг поставок бойових машин піхоти Marder Україні, цифри коливаються від 20 до 40 одиниць.

За даними видання, постачання бронетехніки може відбутися швидко, оскільки виробник має ці старі моделі на складах і вони вже відремонтовані.

Вже надвечір стало відомо про телефонну розмову президента США Джо Байдена та канцлера Німеччини Олафа Шольца. 

В заяві Білого дому за підсумками телефонної розмови повідомили, що Сполучені Штати нададуть Україні бойові машини піхоти "Bradley", а Німеччина планує передати бронемашини "Marder" та додаткову батарею системи ППО "Patriot". За даними Reuters, США планують надати Україні близько 50 БМП Bradley.

Більш того, посол України у Німеччині впевнений, що Берлін передасть Києву танки Leopard 2.

Про це Олексій Макеєв сказав в інтерв'ю "Європейській правді". 

Серед інших новин дня

ЄС рекомендував тестувати на COVID-19 пасажирів з Китаю.

У Ватикані поховали Папу Римського Бенедикта.

У Держдумі РФ пригрозили експропріювати майно країн ЄС у разі конфіскації російських активів.

Бельгія оголосила епідемію грипу, що посилює тиск на систему охорони здоров’я.

У Британії торік середньорічна температура вперше перевищила 10 градусів.

Президент Сербії назвав країни, які відкликали визнання незалежності Косова.

Іран висловив протест Франції через карикатури Charlie Hebdo з верховним лідером Алі Хаменеї. Обіцяють ефективну і рішучу відповідь.

Королева Данії відмовилася від патронату відомої літературної премії через росіянку в журі.

У Латвії затримали російського пропагандиста за підозрою у порушенні санкцій ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.