Фінляндія обговорить ратифікацію членства у НАТО: можливий вступ раніше за Швецію

П'ятниця, 10 лютого 2023, 08:20

Парламентські фракції Фінляндії 10 лютого обговорять, коли слід ратифікувати основоположні договори НАТО, що може привести країну до членства в Альянсі раніше, ніж сусідню Швецію.

Про це пише видання Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Обидві скандинавські країни подали заявки на членство в НАТО невдовзі після вторгнення Росії в Україну минулого року. Більшість країн-членів НАТО вже ратифікували ці заявки, окрім Угорщини та Туреччини.

Фінляндія все ж не виключає вступу до НАТО окремо від Швеції - ЗМІ

Минулого тижня президент Реджеп Таїп Ердоган заявив, що позиція Туреччини щодо Фінляндії позитивна, "але вона не є позитивною щодо Швеції".

Різні погляди Туреччини на членство Фінляндії та Швеції чинять тиск на фінських лідерів, змушуючи їх рухатись вперед самостійно. Більшість фінів (53%), опитаних 2 лютого для щоденної газети Ilta-Sanomat, заявили, що не хочуть, аби Фінляндія чекала на Швецію. Тільки 28% сказали, що країни мають іти до НАТО разом.

У п'ятницю парламентські групи Фінляндії вирішуватимуть, чи повинен парламент ратифікувати основоположні договори НАТО до того, як він піде на канікули 3 березня, перед парламентськими виборами 2 квітня.

Туреччина може ратифікувати заявку Фінляндії в НАТО у березні і без Швеції - ЗМІ

Якщо парламент проголосує за ратифікацію договорів, президент повинен подати заявку на вступ протягом трьох місяців, щойно всі члени НАТО також ратифікують заявку Фінляндії. Це фактично може призвести до набуття членства в НАТО Фінляндії раніше, ніж Швеції.

Для цього Туреччина та Угорщина повинні ратифікувати членство Фінляндії, а НАТО - офіційно запросити Фінляндію до членства в Альянсі.

Офіційно Фінляндія неодноразово підтверджувала, що хоче вступити до НАТО разом зі Швецією.

Швеція є найближчим оборонним союзником Фінляндії. У разі конфлікту з Росією, з якою Фінляндія має 1300-кілометровий кордон, НАТО знадобиться шведська територія, щоб допомогти Фінляндії захиститися, наприклад, з точки зору логістики.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: