Найбільші партії Болгарії розкритикували президента за опір ядерним санкціям проти РФ

П'ятниця, 10 лютого 2023, 18:36

Болгарські партії ГЕРБ і "Продовжуємо зміни", які мають найбільше представництво в парламенті країни, розкритикували рішення президента Румена Радева блокувати санкції проти ядерного сектора РФ.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на БГНЕС.

Як заявив у п’ятницю лідер ГЕРБ Бойко Борисов, болгарський парламент "із великими зусиллями" ухвалив закони, які дозволити диверсифікувати паливо для двох ядерних реакторів у країні й позбутися залежності від ядерної енергії.

Він підтвердив, що його політична сила виступає за подальше посилення санкцій проти Росії.

У партії "Продовжуємо зміни" висловились більш категорично й сказали, що своїми заявами з Брюсселя Радев наважився продемонструвати кричущу зневагу до кількох рішень парламенту, водночас ризикуючи знову загнати Болгарію в ізоляцію на міжнародній арені.

"Незважаючи на те, що в даний час країною керує тимчасовий кабінет, обраний президентом, Болгарія є парламентською республікою, і тому всі інститути, зокрема й президентський, повинні поважати і суворо дотримуватися рішень вищого органу держави – Народних зборів", – заявили в політичній силі.

Як повідомлялось, президент Болгарії Румен Радев виступив на саміті ЄС у четвер з коментарями, які суперечили думці більшості його колег, що прибули до Брюсселя на зустріч європейських лідерів.

Він сказав, що Болгарія продовжуватиме підтримувати народ України "в міру наших можливостей", але "не може прийняти санкції проти Росії" та буде ветувати їхнє поширення на російській ядерний сектор.

Радев, який представляє Болгарію на самітах ЄС, поки в країні немає регулярного уряду, виступає проти надання зброї Україні, хоча попередньому складу болгарського парламенту вдалося ухвалити таке рішення в листопаді минулого року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: