У Молдові продовжили надзвичайний стан через війну в Україні ще на 60 днів

Четвер, 2 лютого 2023, 17:12

Парламент Молдови в четвер проголосував за продовження надзвичайного стану в країні у зв’язку з повномасштабною російською агресією проти України.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NewsMaker.

Більшість депутатів партії влади PAS підтримали пропозицію урядової комісії з надзвичайних ситуацій продовжити режим ще на 60 днів, починаючи з 4 лютого.

Проти висловився незалежний депутат Гайк Вартянян висловився проти, а депутати від блоку соціалістів і комуністів покинули засідання на знак протесту проти продовження надзвичайного стану.

Прем'єр-міністерка Молдови Наталія Гаврилиця заявила з трибуни парламенту, що надзвичайний стан дав змогу владі оперативно ухвалювати рішення в умовах численних викликів.

"Багато хто ставить питання, навіщо нам потрібен надзвичайний стан і навіщо його продовжувати, якщо люди не відчувають, що перебувають у надзвичайному стані. Якщо люди не відчувають надзвичайної ситуації, значить, нам вдалося досягти мети. Значить, наш підхід був правильним", – пояснила Гаврилиця.

Напередодні міністерка внутрішніх справ Молдови Анна Ревенко, обґрунтовуючи необхідність продовження надзвичайного стану, сказала про великий ризик того, що повітряний простір Молдови перетинатимуть російські ракети або що вони "випадково падатимуть на нашу територію після збиття системами ППО".

Режим надзвичайного стану в Молдові діє з початку повномасштабного вторгнення Росії до України 24 лютого. Його вже кілька разів продовжували. Раніше глава молдовського уряду стверджувала, що надзвичайний стан у Молдові діятиме доти, доки в Україні триває війна, що створює ризики і для республіки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.