Литва закликає створити посаду єврокомісара з питань санкцій

Четвер, 23 лютого 2023, 20:31

Міністр закордонних справ Литви Габріедюс Ландсбергіс закликав Європейський Союз розглянути можливість призначення єврокомісара для нагляду за розробкою і застосуванням санкцій, щоб вони могли бути ефективно використані проти російського вторгнення в Україну.

Про це, як пише "Європейська правда", Ландсбергіс заявив в інтерв'ю The Guardian.

Очільник МЗС Литви висловив розчарування кількістю винятків із санкцій проти РФ, зазначивши, що "іноді ми робимо настільки великі винятки, що це можна назвати пробоїною в кораблі, яка може його потопити".

За його словами, "санкції стають настільки важливими для єдиного ринку ЄС, що нам, можливо, доведеться піти далі і створити політичну посаду з політики щодо санкцій". Таке питання, додав литовець, наразі обговорюється.

ЄС вивчає, як сусідні з Росією країни допомагають їй ухилятися від санкцій

Наразі рішення щодо санкцій ухвалюються на рівні ЄС, але відповідальність за їх виконання лежить на національних державах. Посада нового єврокомісара може бути утворена після виборів до Європейського парламенту у 2024 році.

Як відомо, наприкінці минулого року Єврокомісія призначила спецпредставника з питань санкцій – ним став колишній очільник місії ЄС у Сполучених Штатах Девід О’Салліван. Він частково повторює роль керівника координації санкцій США Джима О'Браєна, чия робота передбачає посилення співпраці з союзниками США щодо санкцій.

Нагадаємо, нещодавно міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хустра заявив, що Європейський Союз має створити орган, який би централізовано з Брюсселя боровся з масовим обходом санкцій блоку проти Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: