Влада Грузії знову виступила за відновлення авіасполучення з Росією

П'ятниця, 3 лютого 2023, 14:16

Голова правлячої партії Грузії Іраклій Кобахідзе знову заявив, що зняття Росією обмежень на польоти в Грузію "буде вітатися" в інтересах співгромадян і співвітчизників.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал "Новости-Грузия".

Кобахідзе заявив, що рішення було ухвалено 2019 року російською стороною в односторонньому порядку, і також в односторонньому порядку його може бути скасовано. 

Лідер правлячої партії Грузії запропонував Україні "покаятися у гріхах" після прохань щодо Саакашвілі

"Наша позиція проста - це була санкція, накладена Росією на Грузію свого часу, 2019 року, що, звісно, погіршило становище наших громадян. Якщо вони скасують цю санкцію - це буде їхнє рішення. Ми вітаємо, оскільки це буде благом для наших співгромадян і співвітчизників. Це наша позиція, і ця позиція зрозуміла", - заявив Кобахідзе.

Причиною для відновлення авіасполучення Кобахідзе назвав те, що на території Росії зараз проживає близько 800 тисяч уродженців Грузії, для яких дуже важлива можливість безпосередньо літати на історичну батьківщину.

Кобахідзе перефразував слова голови комітету із зовнішніх зв'язків Ради Федерації РФ Григорія Карасіна, який сказав з приводу відновлення авіасполучення, що "для танго потрібні двоє". 

"Те, що вимагало одностороннього рішення у 2019 році, не потребує танго у 2023 році. Зараз це також потребує одностороннього рішення (російської сторони)", - заявив Кобахідзе.

Президентка Грузії: у межах мирної угоди з Україною РФ має вивести війська з Абхазії та Осетії

Голова правлячої партії Грузії не став детально коментувати позицію Держдепу США, який заявив, що "зараз не час активізувати взаємодію з Росією". Водночас Держдепартамент попередив, що відновлення польотів створить загрозу застосування санкцій для компаній, які обслуговуватимуть російські компанії в аеропортах Грузії.

"Якщо хтось хоче покарати компанії, це їхня справа. Якщо хтось хоче зняти санкції, це їхня справа. Ми викладаємо свою позицію", - заявив на це Кобахідзе.

Як відомо, глава МЗС Росії Сергєй Лавров на пресконференції 18 січня висловив сподівання, що пряме авіасполучення між Росією і Грузією незабаром буде відновлено.

Лідер "Грузинської мрії" Іраклій Кобахідзе тоді схвально висловився про цю ідею "в інтересах грузинів, які проживають у Росії".

Водночас президентка Грузії Саломе Зурабішвілі виступила проти відновлення прямого авіасполучення з Росією.

Опозиція заявила, що влада грає на боці Росії та робить усе для того, аби Грузія не отримала кандидатський статус на вступ в ЄС.

Читайте також: Пропозиція РФ, підтримана урядом Грузії, створює реальні загрози для наших громадян".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.