Греція заборонила партіям із засудженими лідерами брати участь у виборах

Четвер, 9 лютого 2023, 13:24

Парламент Греції проклав шлях до заборони політичним партіям, лідери яких були засуджені за скоєння злочинів, брати участь у виборах напередодні загальнонаціонального голосування навесні.

Про це повідомляє Reuters, пише "Європейська правда".

Законодавці пізно ввечері в середу проголосували за поправку, спрямовану на недопущення до участі у виборах таких політичних партій, як ультраправа "Золотий світанок", колись третя за величиною політична сила Греції, після того, як вона була оголошена злочинним угрупованням, пов'язаним зі злочинами на ґрунті ненависті, за рішенням суду від 2020 року.

Це також вплине на невелику ультраправу партію Ellhnes або Ellines, що означає "греки", співзасновником якої є колишній депутат і речник "Золотого світанку" Іліас Касідіаріс, засуджений до 13 років ув'язнення у 2020 році. Опитування громадської думки показують, що підтримка партії близька до 3%, необхідних для проходження до парламенту.

"Ніхто в цій кімнаті не хоче пройти через це, щоб знову побачити... як парламентське представництво кількох людей стає засобом насильства над громадянами, що призводить до жорстоких вбивств і поранень", - заявив прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс перед голосуванням, закликаючи законодавців схвалити поправку.

"Золотий світанок" пов'язують з убивством репера-антифашиста і серією насильницьких нападів на політичних опонентів, іммігрантів і лівих активістів. Апеляційний суд над засудженими членами "Золотого світанку", в тому числі Касідіарісом, розпочався в червні минулого року і може тривати до двох років.

У своїй заяві Касідіаріс вимагав негайно відкликати поправку і звинуватив уряд у "змові проти демократії" заради власних інтересів.

Згідно з поправкою, партії не можуть брати участь у виборах, якщо їхні "реальні лідери", а не лише офіційні представники, були засуджені в будь-якій інстанції за злочини, що передбачають покарання аж до довічного ув'язнення, від державної зради або шпигунства до участі в злочинній організації.

Конституція Греції забороняє особі з кримінальним минулим брати участь у виборах за умови, що її провина була підтверджена на всіх етапах судового процесу і вичерпана в апеляції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.