У Греції під час суду над ультраправою партією адвокат показав нацистське привітання

фото
Субота, 8 жовтня 2022, 14:15

Адвокат Костас Плевріс, який захищає обвинувачених у справі ультраправої грецької партії "Золотий світанок", у п’ятницю показав у суді нацистське привітання, заявивши, що це не заборонене законом.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пишуть Ekathimerini та AFP.

Інцидент стався під час розгляду апеляції на вироки членам "Золотого світанку", визнаним винними у вбивстві реп-виконавця Павлоса Фіссаса у вересні 2013 року.

Плевріс, адвокат Янніса Лагоса – колишнього депутата Європарламенту й єдиного присутнього в залі обвинуваченого – під час суду зав’язав суперечку з Магдою Фіссою, матір’ю загиблого репера. Остання обурилася тим, що Плевріс назвав Лагоса політичним в’язнем.

Протестуючи проти оплесків кількох представників антифашистських рухів, адвокат Лагоса підвівся, щоб виконати нацистське вітання. "Це не заборонено законом", – сказав він, після чого суддя призупинив засідання.

 
Фото: AFP

Адвокат позивачів Костас Пападакіс своєю чергою закликав суд визначити, чи є така поведінка допустимою під час розгляду справи "Золотого світанку". Він також заявив AFP, що під час попереднього слухання прихильники ультраправої партії виконали нацистське вітання в залі під час перерви.

"Золотий світанок" – грецька партія, яка була заснована в 1980-х роках як неонацистська організація і стала третьою за величиною партією в парламенті Греції під час десятирічного фінансової кризи.

В останні роки члени "Золотого світанку" стали фігурантами низки гучних справ: окрім убивства Павлоса Фіссаса, йшлося також про напад на рибалок-мігрантів, напад на лівих активістів і те, чи діяла партія як злочинна організація.

У жовтні 2020 року після п’яти років розгляду суд визнав "Золотий світанок" злочинною організацією. А роком раніше Янніс Лагос і колишній депутат від партії Нікос Мічос були визнані винними в нападі в липні 2013 року на громадський центр в східному передмісті Афін.

Зараз засуджені 68 колишніх членів "Золотого світанку" оскаржують свої вироки в судах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.