Конституційний суд Латвії заборонив приватним вишам викладати російською мовою

Четвер, 9 лютого 2023, 17:59

Конституційний суд Латвії в четвер ухвалив, що обмеження для приватних вишів, які реалізують навчальні програми офіційними мовами Європейського Союзу, не відповідають основному закону країни, але обмеження на інші іноземні мови – включно з російською – відповідають.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Конституційний суд Латвії ініціював справу щодо норм Закону "Про вищу освіту" за ініціативою двадцяти депутатів ще попереднього Сейму від проросійської партії "Злагода". Вони стверджували, що деякі норми закону обмежують право приватних вишів на ведення комерційної діяльності, а також порушують принцип захисту правових очікувань.

Конституційний суд Латвії визнав законним перехід освіти на державну мову

У своєму рішенні Конституційний суд пояснив, що використання іноземних мов у вишівських програмах можливе в чотирьох випадках.

По-перше, офіційними мовами ЄС можуть бути реалізовані навчальні програми, які іноземні студенти вивчають у Латвії, і навчальні програми, що реалізуються в рамках програм ЄС і міжнародних договорів.

По-друге, не більше однієї п'ятої частини обсягу кредитних пунктів освітньої програми може бути реалізоване офіційними мовами ЄС з огляду на те, що ця частина не може містити випускні та державні іспити, а також розробку кваліфікаційних, бакалаврських і магістерських дисертацій.

По-третє, йдеться про навчальні програми, реалізація яких іноземною мовою необхідна для досягнення цілей програми – тобто програми мовознавства, мовознавства та культурології. Рішення про відповідність освітній програмі класифікації ухвалює ліцензійна комісія.

У Латвії готують план для вилучення російської мови зі шкільної програми

По-четверте, спільні навчальні програми можуть здійснюватися офіційними мовами ЄС.

Це означає, що в приватних вишах можуть бути навчальні програми, наприклад, англійською мовою, але не російською, яка не є офіційною мовою ЄС.

Нагадаємо, у вересні 2022 року Сейм Латвії затвердив поправки до закону "Про освіту", згідно з якими викладання у всіх школах та дитячих садках країни буде повністю реалізуватися латиською мовою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: