Албанія під тиском ЄС призупинила схему "золотих паспортів"

П'ятниця, 17 березня 2023, 07:57

Після критики з боку ЄС, Албанія заявила в четвер, що тимчасово відмовляється від планів щодо так званої схеми "готівка в обмін на паспорти".

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

Так звана схема "золотих паспортів", яку уряд Албанії просував протягом останніх років, тимчасово призупинена, заявив прем'єр-міністр Еді Рама, виступаючи в Тирані разом з головним дипломатом ЄС Жозепом Боррелем і комісаром з питань розширення Олівером Варгеї.

"Ми чітко дали зрозуміти, що призупиняємо процес до тих пір, поки позиція не буде з'ясована на європейському рівні", - сказав Рама.

Прем'єр нагадав, що питання вже розглядає Суд ЄС.

"Якщо Cуд прийме рішення проти "золотих паспортів", це питання буде закрите. Якщо він прийме рішення на користь, кожна країна зробить свій власний вибір", - додав він.

Суперечки виникли після того, як у 2019 році видання Exit оприлюднило інформацію про те, що уряд Рами планував запропонувати схему "албанський паспорт в обмін на інвестиції".

У 2022 році були внесені зміни до закону про державно-приватне партнерство, які включали програми надання громадянства, що дозволило би приватним фірмам просувати цю схему серед іноземців.

Рама захищав цю схему, заявивши, що вона має "величезний потенціал" і може принести значні економічні вигоди.

ЄС розкритикував план Албанії з продажу паспортів і закликав уряд відмовитися від цієї схеми, зазначивши, що інакше вільне пересування албанських громадян в ЄС опиниться під загрозою. Європейська комісія повторила свій заклик зупинити цю схему у своєму щорічному звіті про розширення ЄС у жовтні.

Подібні схеми надання громадянства в Північній Македонії та Чорногорії також зазнали критики з боку ЄС.

Мальта, Кіпр і Болгарія пропонували схожі схеми, які передбачають отримання громадянства в обмін на інвестиції в нерухомість, бізнес або державні фонди.

Софія і Нікосія призупинили свої схеми, тоді як Валетта продовжує пропонувати паспорти, але через це їй загрожує судовий процес, ініційований Єврокомісією.

У лютому стало відомо, що Португалія припинить свою програму "золотих віз", яка прискорювала отримання дозволів на проживання для великих інвесторів з-за меж ЄС і принесла мільярди євро інвестицій, в рамках боротьби зі спекуляціями на ринку нерухомості.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.