У Португалії пройшли багатотисячні протести з вимогою підвищення зарплат і пенсій

Неділя, 19 березня 2023, 10:41

Тисячі людей вийшли в суботу на вулиці Лісабона протестувати через стрімке зростання цін.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на DW.

Найбільша профспілка CGTP, яка організувала протести, вимагає від влади Португалії негайного підвищення зарплат і пенсій щонайменше на 10%, а також запровадження обмеження цін на базові продукти харчування.

Португалія - одна з найбідніших країн Західної Європи. За офіційними даними, більше половини португальців, які працюють, отримують менше ніж 1000 євро на місяць. Мінімальний розмір заробітної плати у країні становить 760 євро. При цьому інфляція в січні цього року становила  більше 8%, а ціни на житло в Португалії за 2022 рік зросли на 18,7%.

У середині березня уряд, яким керує соціаліст Антоніу Кошта, анонсував пакет заходів щодо боротьби з житловою кризою.

Однак опозиція вважає, що вони не матимуть ефекту, якщо влада Португалії й надалі заохочуватиме до роботи в країні іноземців - зокрема, за допомогою "візи цифрового кочівника", отримати яку стало можливо з жовтня.

Ідею штучного обмеження цін на продовольство вже відкинув міністр економіки Антоніу Кошта Сілва, заявивши, що найкращий механізм регуляції цін - вільний ринок.

Раніше, у січні, в Лісабоні також відбувся великий страйк вчителів. Вони вимагали підвищення зарплати через зростання інфляції, а також покращення умов праці. Страйки вчителів у Португалії відбуваються з грудня 2022 року, через них деякі школи країни були змушені тимчасово припинити роботу.

Нагадаємо, у Франції в суботу третій день поспіль відбулися сутички паризької поліції з демонстрантами під час масових протестів проти рішення уряду, який проштовхнув підвищення пенсійного віку без голосування в парламенті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.