Земан: Австрія може стати посередником між Україною і Росією

Четвер, 2 березня 2023, 17:46

Президент Чехії Мілош Земан, який наступного тижня офіційно піде з посади, в четвер провів зустріч із австрійським візаві Александром Ван дер Белленом у своїй резиденції в Празькому Граді.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ČTK.

Зазначається, що Земан подякував своєму австрійському колезі за підтримку чеської меншини в його країні. Сторони обговорили також будівництво автомагістралей та ядерну енергетику, до яких Прага й Відень мають різні підходи.

Чеський президент за підсумками переговорів також заявив, що вони з Ван дер Белленом дійшли згоди у питаннях, що стосуються України.

Президент Австрії назвав вражаючою підтримку України з боку Чехії в усіх сферах, а також відзначив чеське головування в ЄС у другій половині 2022 року, коли Прага зуміла продемонструвати європейську солідарність навіть під час повномасштабної війни в Європі.

Президент Чехії поділився, якими бачить сценарії для Росії після війни

"Я сказав президенту, що нейтралітет Австрії може в певних контекстах дозволити цій країні зіграти посередницьку роль у випадку (переговорів) України й Росії", – сказав Земан, згадавши також про можливість посередництва в минулому у випадку з Китаєм або Сербією.

Своєю чергою Ван дер Беллен зазначив, що Австрія дотримується військового нейтралітету, але нейтралітет не означає байдужості. Він наголосив на важливості того, щоб ЄС тримався разом і не дозволяв себе розділити.

Нагадаємо, Мілош Земан перебував на посаді президента Чехії два терміни поспіль – десять років. Він запам’ятався проросійською позицією, та після лютого 2022 року став різко критикувати РФ і Владіміра Путіна.

В останні місяці у Відні не коментували можливість посередництва в переговорах Києва й Москви, та в січні міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг заявив, що Заходу важливо дотримуватись почуття міри у відносинах із Росією, оскільки вона залишиться частиною європейської історії та культури.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: