Опозиція в Туреччині визначилась із єдиним кандидатом у президенти, оголосять наступного тижня

Четвер, 2 березня 2023, 21:52

Коаліція із шести опозиційних партій Туреччини за результатами зустрічі своїх керівників у четвер заявила, що визначилася з кандидатом у президенти та оголосить його в понеділок, 6 березня, за лічені місяці до виборів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Daily Sabah.

Згідно зі спільною заявою, оприлюдненою після п’ятигодинної зустрічі опозиційних сил Туреччини, шестипартійна коаліція досягла домовленості щодо спільного кандидата та перехідного процесу, який настане в разі його перемоги.

Тривалий час вважалось, що опозиція обере єдиним кандидатом на президентські вибори популярного мера Стамбула Екрема Імамоглу, але минулого року його ув’язнили на майже три роки за "образу держслужбовців".

Ердоган пояснив, чому має право втретє йти в президенти всупереч конституції Туреччини

Після цього неофіційно повідомлялось, що від опозиції конкуренцію чинному президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану складе 74-річний глава Республіканської народної партії Туреччини Кемаль Киличдароглу.

Опозиційний альянс у разі перемоги хоче повернути парламентську форму правління, яку Ердоган змінив на президентську у 2017 році.

Цьогорічні вибори президента й парламенту Туреччини мали відбутися в червні, але влада перенесла їх на травень, пояснивши рішення тим, що червень збігатиметься з літніми і релігійними святами.

Після руйнівних землетрусів у Туреччині постало питання про можливе перенесення виборів, але Ердоган нещодавно заявив, що планів змінювати нинішню дату голосування – 14 травня – немає.

Читайте також: Ердоган йде на третій термін: як вибори впливатимуть на зовнішню політику Туреччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: