Міжнародний кримінальний суд проситиме додаткові кошти на розслідування воєнних злочинів РФ

Понеділок, 20 березня 2023, 08:32

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан у понеділок звернеться з проханням виділити додаткові кошти для розслідування воєнних злочинів Росії в Україні.

Про це пише The Guardian, повідомляє "Європейська правда".

У понеділок в Лондоні відбудеться конференція, організована спільно урядами Великої Британії та Нідерландів, щоб зібрати кошти для фінансування роботи МКС з розслідування воєнних злочинів в Україні.

Президент Сербії розкритикував рішення суду видати ордер на арешт Путіна

Реклама:

Бюджет МКС не був збільшений, незважаючи на те, що в Україні працюють 40 слідчих.

Минулого тижня МКС оголосив про видачу ордера на арешт президента РФ Владіміра Путіна, що може послабити зростаючі вимоги з боку України та деяких експертів з міжнародного права щодо створення спеціального трибуналу для розгляду більш широкого кола злочинів агресії з боку Росії.

Хан завжди наполягав на тому, що МКС має необхідні повноваження для переслідування ролі російського керівництва у війні. Однак критики кажуть, що залишається прогальна у притягненні до відповідальності, і що спеціальний трибунал був би більш ефективним інструментом, оскільки йому не потрібно доводити причинно-наслідковий зв'язок між окремими спеціальними воєнними злочинами і російським керівництвом.

Понад 40 країн беруть участь у конференції, яку проводять віцепрем'єр-міністр Великої Британії Домінік Рааб і міністр юстиції та безпеки Нідерландів Ділан Єшильгьоз-Зегеріус. Британія виділяє додатково 295 000 фунтів стерлінгів на фінансування роботи МКС.

Міністр юстиції України Денис Малюська та генеральний прокурор Андрій Костін будуть присутні на засіданні. Вони не вважають, що ініціатива МКС щодо покарання за викрадення дітей, висунута минулого тижня, усуває необхідність створення спеціального трибуналу.

Канцлер Німеччини: ордер на арешт Путіна показує, що ніхто не стоїть над законом

На конференції у Львові 3 березня змінили повноваження спільної української групи семи країн з розслідування воєнних злочинів, щоб забезпечити її майбутню роль у новому міжнародному центрі для судового переслідування злочину агресії проти України.

Деякі провідні країни, зокрема Британія, ще не підтримали ідею створення спеціального трибуналу. Вони пообюються, що це може підірвати роботу МКС, яка ще тільки розпочинається.

Нагадаємо, Палата досудового провадження II Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна та Марії Львової-Бєлової, яка є уповноваженою президента РФ з прав дитини.

Детально про те, що означає це рішення МКС, дивіться у відеоблозі "ЄвроПравди" та читайте у статті Суд замість трибуналу? Що означає ордер з Гааги на арешт Путіна та чому цього недостатньо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: