У Сербії ексмера ув'язнили за замовлення підпалу журналіста-розслідувача

Понеділок, 20 березня 2023, 19:05

Суд першої інстанції Белграда в понеділок засудив до п’яти років ув’язнення колишнього голову селища міського типу Гроцка Драгомира Симоновича, звинуваченого в замовленні нападу на журналіста-розслідувача Мілана Йовановича.

Про це передає "Європейська правда" з посиланням на сербське видання РТС.

Йованович займався розслідуваннями корупції Симоновича та його оточення, через що, за твердженням слідства, ексмер Гроцки, який також був членом нині правлячої Сербської прогресивної партії, організував напад на нього.

У ніч проти 12 грудня 2018 року підпалили авто журналіста, але вогонь перекинувся на частину будинку. Йовановичу разом із дружиною вдалось урятуватись. Пізніше він подав позов, стверджуючи, що мотивом нападу стала його журналістська діяльність.

У Белграді – протести через звільнення прокурорів у резонансній корупційній справі

У справі, окрім Симоновича, фігурують ще троє людей: Александар Марінкович, якого обвинувачення називає безпосереднім виконавцем нападу (з 2020 року переховується від слідства), і двох його спільників.

Під час першого судового процесу у 2021 році ексмера Гроцки засудили до чотирьох років і трьох місяців позбавлення волі. Але апеляційний суд призначив повторний розгляд справи з процесуальних причин.

Під час повторного розгляду справи суд Белграда знову визнав Сімоновича винним. Марінковича заочно засудили до чотирьох із половиною років позбавлення волі, а його спільників – до чотирьох і трьох з половиною років ув'язнення.

Прокуратура, однак, планує оскаржувати рішення суду, оскільки наполягала на більш жорстких покараннях. Натомість захист клопотав про виправдання.

Як відомо, від Сербії вимагають покращити захист свободи преси та безпеку журналістів, щоб рухатись шляхом європейської інтеграції. В останньому звіті про прогрес переговорів із Сербією ЄС зазначив, що "випадки погроз і насильства щодо журналістів продовжують викликати занепокоєння".

Нагадаємо, цими вихідними ЄС здобув вкрай важливу перемогу на Балканах. Президент Сербії Александар Вучич та прем'єр-міністр частково визнаної держави Косово Альбін Курті узгодили дорожню карту імплементації угоди, що має покласти край одному з найгостріших конфліктів на Балканах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: