61% європейців підтримує європейські постачання зброї Україні

Середа, 22 березня 2023, 16:17

Понад 60% громадян семи країн ЄС підтримують постачання Україні зброї для боротьби з російським вторгненням.

Як пише "Європейська правда", про це свідчать результати опитування eupinions від фонду Бертельсманна, в якому взяли участь 13 тисяч учасників.

Підтримка постачання зброї Україні взимку знову зросла до 61% після падіння нижче 60% восени.

Найбільше за надання зброї Україні виступають поляки – 86%, причому в порівнянні з березнем минулого року підтримка у країні навіть зросла.

Найменша кількість прихильників постачання зброї Україні – в Італії (47%), але і там цей показник зріс у порівнянні з березнем 2022 року.

У більшості країн, в яких опитували громадян, підтримка постачання зброї Україні перебуває у діапазоні між 59% і 67%. Розподіл по країнах виглядає так: Німеччина 59%, Бельгія 60%, Іспанія  64%, Франція 65%, Нідерланди 67%.

Нагадаємо, у понеділок міністри оборони та закордонних справ країн Євросоюзу досягли згоди щодо ініціативи спільного постачання боєприпасів для України та поповнення власних складів. 

Високий представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель назвав це рішення історичним.

Він уточнив, що план з бюджетом у 2 млрд євро буде втілюватись у трьох напрямках.

По-перше, з Європейського фонду миру буде виділений 1 мільярд євро на компенсацію постачань держав-членів; по-друге, ще стільки ж буде скеровано на спільні закупівлі боєприпасів; і по-третє, держави ЄС робитимуть замовлення для збільшення виробничих потужностей оборонних заводів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.