У Німеччині закликали прокуратуру видати ордери на арешт командування армії РФ

Четвер, 23 березня 2023, 09:54

Колишній міністр внутрішніх справ Німеччини Гергарт Баум і колишній міністр юстиції Сабіне Лойтгойссер-Шнарренбергер закликають федерального прокурора видати ордери на арешт командного складу російської армії.

Про це йдеться у зверненні політиків, опублікованому мережею RND, повідомляє "Європейська правда".

За їхніми словами, ордери мають бути подібні до того, що Міжнародний кримінальний суд видав стосовно президента РФ Владіміра Путіна.

"Ми, німці, повинні використовувати наші можливості. Метою ордерів на арешт тепер є командний рівень, наприклад, лідери найманців або окремі командири, яких можна звинуватити у навмисних нападах на цивільне населення", - пишуть Баум і Лойтгойссер-Шнарренбергер.

У своїй заяві колишні міністри підкреслюють важливість рішення МКС: "Рішенням видати ордер на арешт Путіна МКС довів свою здатність діяти".

За словами політиків, суд прийняв історичне рішення. Це рішення і заявлений намір федерального міністра юстиції Марко Бушмана виконати ордер на арешт, якщо буде можливо, дали зрозуміти, що міжнародне кримінальне право, яке діє лише з 2002 року, є ефективною зброєю для покарання за серйозні порушення міжнародного права, зазначають вони.

Колишні міністри Вільної демократичної партії вважають ефективними дії Міжнародного кримінального суду. Вони посилаються на "негативну реакцію на суд з російського боку".

"Тепер ми хочемо, щоб міжнародне кримінальне право також застосовувалося на національному рівні", - пишуть Баум і Лойтгойссер-Шнарренбергер.

З точки зору Баума і Лойтгойссер-Шнарренбергер, умови для видачі ордерів на арешт також визначені. "Ми хотіли б нагадати, що всього через кілька тижнів після початку війни ми подали до Федеральної прокуратури кримінальну заяву про воєнні злочини Росії в Україні", - пояснили вони. Генеральний прокурор інтенсивно розслідує цю справу протягом останніх місяців.

Нагадаємо, минулого тижня Палата досудового провадження Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна та Марії Львової-Бєлової, яка є уповноваженою президента РФ з прав дитини.

Детально про те, що означає це рішення МКС, дивіться у відеоблозі "ЄвроПравди" та читайте у статті Суд замість трибуналу? Що означає ордер з Гааги на арешт Путіна та чому цього недостатньо

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: