Гренландія відмовилась від переведення годинників

Понеділок, 27 березня 2023, 21:47

Згідно з рішенням парламенту Гренландії, стрілки годинника там після 26 березня переводитись із "літнього" на "зимовий" час і навпаки не будуть.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в публікації агентства AP.

У результаті рішення гренландського парламенту, що було ухвалене ще в листопаді 2022 року, місцевий час там назавжди буде на три, а не чотири години меншим, ніж у Копенгагені. Посадовці території стверджують, що це дасть гренландцям ще одну годину денного світла вдень і більше часу для ведення бізнесу з Європою та іншими країнами.

"Зміна часового поясу знаменує собою новий захопливий початок, рівноправний зв'язок з Північною Америкою та Європою, а також можливість сповільнити темп у швидкоплинному світі", – йдеться в заяві туристичного офісу місцевої влади Visit Greenland.

Географічно малонаселена Гренландія належить до Північної Америки, але геополітично перебуває в Європі. Територія є частиною Датського королівства, а її найпівденніший край розташований за понад 3200 кілометрів на захід від Копенгагена.

Перехід на літній час призвів до збою на залізничних вокзалах Фінляндії 

Серед 56 тисяч населення Гренландії переважає корінне населення – інуїти, які живуть здебільшого на західному узбережжі в маленьких містечках і селах або у віддалених прибережних поселеннях.

На відміну від Гренландії, країни Європи та США досі не відмовились від практики переведення годинників – хоча Європейський Союз ще кілька років тому вирішив залишитись на "зимовому часі".

Пропозиція 2018 року, яка закликала країни-члени здійснити остаточний перехід на літній час у березні 2021 року, була добре підтримана громадськістю та політиками і надійшла до Європейської Ради у 2019 році. 

Після реалізації країни могли вирішити, чи залишаться вони на літньому час назавжди, або остаточно перейдуть на зимовий час у жовтні 2021 року.

Відтоді ця пропозиція не отримала розвитку. Незважаючи на популярність цього заходу, існують побоювання, що країни в подібних географічних регіонах виберуть різні часові пояси, що спричинить плутанину та логістичний головний біль.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: