В Албанії тисячі протестувальників вимагали відставки прем'єра

П'ятниця, 3 березня 2023, 16:36

Тисячі прихильників албанської опозиції знову вийшли на акцію протесту в столиці країни Тирані у п'ятницю, вимагаючи відставки прем'єр-міністра за звинуваченнями в корупції і неправильному управлінні економікою.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє AP.

Демонстранти зібралися перед головною урядовою будівлею під дощем, скандуючи гасла і тримаючи транспаранти. Перед ними виступили Салі Беріша, колишній президент і прем'єр-міністр, який очолює правоцентристську Демократичну партію, і колишній президент Ілір Мета, який очолює ліву Партію свободи.

Лідери опозиції знову закликали прем'єра-соціаліста Еді Раму піти у відставку.

Беріша закликав протестувальників: "Приєднуйтесь до нас у цій революції, щоб скинути цю злочинну організацію (уряд) і врятувати Албанію та її громадян".

Протест закінчився мирно.

Це був четвертий антиурядовий мітинг за місяць. Опозиція звинувачує Раму і його кабінет у корупції, зв'язках з організованою злочинністю і поганій економічній політиці. Вони також звинувачують Раму в еміграції молодих албанців, які шукають роботу в країнах Західної Європи.

Уряд заперечує це, стверджуючи, що він утримує інфляцію на низькому рівні порівняно з іншими країнами Європи, підвищив мінімальну зарплату і субсидував рахунки за електроенергію для сімей і малого бізнесу.

Опозиція також звинуватила Раму в причетності до передбачуваного хабарництва і надання привілеїв колишньому високопоставленому співробітнику контррозвідки ФБР, якому було пред'явлено звинувачення в Сполучених Штатах.

Виступаючи в парламенті в четвер, Рама відмовився піти у відставку, заявивши, що опозиція хоче "політично використати судовий процес у США, який не має жодного стосунку до Албанії, уряду чи мене особисто".

Попередній протест пройшов 17 лютого.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.