ЄС запроваджує виключення із санкцій для гуманітарної допомоги

П'ятниця, 31 березня 2023, 18:32

Рада Європейського Союзу в п’ятницю узгодила зміни до санкційних режимів ЄС, які передбачають виключення з гуманітарних міркувань.

Про це йдеться в повідомленні Ради ЄС, яке цитує "Європейська правда".

Зміни, ухвалені на основі резолюції Ради Безпеки ООН, стосуються 14 санкційних режимів Європейського Союзу, а також фігурантів "чорних списків", які доповнюють відповідні санкції ООН.

У результаті певні суб’єкти, зокрема програми ООН та неурядові організації, які беруть участь у планах гуманітарного реагування ООН, можуть вести діяльність із підсанкційними особами, якщо метою "є надання гуманітарної допомоги або підтримка інших видів діяльності, спрямованих на забезпечення основних потреб людини".

"Це рішення є потужним сигналом для гуманітарних та економічних суб’єктів: санкції ЄС не стоять на заваді наданню гуманітарної допомоги", – підкреслюють у Раді Євросоюзу.

Там зазначають, що рішення демонструє "непохитну рішучість ЄС уникати непередбачуваних негативних наслідків санкцій для гуманітарної діяльності, а також важливість повного дотримання міжнародного права в санкційній політиці ЄС".

Як відомо, Росія тривалий час стверджує, що західні санкції забороняють їй здійснювати постачання продовольства. Ці заяви неодноразово спростовували в ЄС, а нещодавно саме на підставі гуманітарного виключення Фінляндія дозволила вивезення добрив, пов’язаних із підсанкційним російським олігархом.

Нагадаємо, переважна більшість європейців продовжує підтримувати санкції проти Росії, а також виступає за продовження збройної підтримки України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: