У Британії пропонують передати країнам НАТО свої винищувачі, щоб прискорити надання авіації Україні

Середа, 8 березня 2023, 18:47

Члени комітету з питань оборони Палати громад Великої Британії запропонували передати іншим країнам НАТО власні винищувачі RAF Typhoon, аби заохотити тих надати Україні власну бойову авіацію.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Mirror.

Депутат від Консервативної партії Роберт Кортс заявив, що партія британських Typhoon, які знімаються з озброєння британських повітряних сил, може бути використана для заміни літаків інших країн, що більше підходять для Збройних Сил України.

"Чи не можна було б поставити їх (Typhoon), якщо не безпосередньо Україні, то одній з країн-партнерів, яка могла б випустити МіГ-19, Су-24 або якийсь інший літак, доступний у всьому світі?", – прокоментував він.

Своєю чергою колишній молодший міністр оборони Британії Марк Франсуа нагадав, що на британській авіабазі Шоубері "припадає пилом" одна ескадрилья Typhoon.

Ще один експрем'єр Британії підтримав постачання винищувачів Україні

"Якби ми віддали хоча б половину з них, половину ескадрильї з шести літаків, і оголосили, що збираємося віддати їх Україні, це могло б допомогти розблокувати МіГ і F-16, яких вони справді хочуть", – заявив політик.

"Замість припадати пилом в ангарі, навіть якщо це займе деякий час, чому ми не можемо надіслати політичний сигнал, запропонувати їм шість з тих Typhoon, які стоять в ангарі і нічого не роблять?", – додав він.

Молодший міністр оборони Британії Джеймс Хіппі, коментуючи пропозицію політиків, зазначив, що подібне рішення "не може бути лише символічним". Водночас він повторив, що Лондон розглядає можливість передання Києву Typhoon, та не в короткостроковій перспективі.

Нагадаємо, раніше британський прем'єр-міністр Ріші Сунак заявив, що Британія запропонувала допомогу іншим країнам, які вже зараз готові відправити літаки в Україну. Водночас міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що Україна зможе отримати сучасні винищувачі Typhoon лише після закінчення війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.