Болгарія вимагає від ЄС додаткової допомоги фермерам через ситуацію з українським зерном

Вівторок, 11 квітня 2023, 16:28

Болгарія вимагає додаткового захисту своїх сільгоспвиробників, крім 16,75 млн євро, які передбачені в кризовому резерві Єврокомісії, у зв’язку з безмитним імпортом зерна з України в Європейський Союз.

Як пише "Європейська правда", про це заявив міністр сільського господарства Явор Гечев на засіданні Зернової консультативної ради.

"Ми залишаємося солідарними з Україною, але спостерігаємо серйозні проблеми і в результаті попросили Єврокомісію вжити антикризових заходів і виваженіше ставитися до шляхів солідарності", – сказав Гечев.

За його словами, наразі агросектор Болгарії "страждає від ринкових аномалій" через повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Міністр нагадав, що президент Болгарії Румен Радев надіслав спільного листа з лідерами Угорщини, Румунії, Польщі та Словаччини голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн, у якому представлено національну позицію країни. Зокрема, запропоновано запровадити тимчасові мита на ввезення певних товарів, у разі перевищення можливостей щодо їхнього зберігання та переробки країнами для більш рівномірного розподілу обсягів сільгосппродукції на єдиному європейському ринку.

"Болгарія також пропонує ЄК надати додаткові заходи та гарантії для прискорення експорту зерна до третіх країн", – додав він.

У свою чергу виробники зерна зазначили, що в результаті економічної ситуації сектор досяг критичної точки, і його майбутнє залежить від заходів, які будуть вжиті в найближчі місяці. 

Нагадаємо, наприкінці травня 2022 року ЄС започаткував ініціативу "смуг солідарності", щоб допомогти Україні експортувати сільськогосподарські товари всіма можливими маршрутами – зокрема залізничним, автомобільним та річковим транспортом – в умовах перебоїв, спричинених війною Росії.

У середині березня 2023 року виробники зерна з Болгарії оголосили про початок безстрокового протесту у зв’язку з безмитним імпортом зерна з України в ЄС.

Крім того, Румунія і Польща попросять Європейську комісію розробити механізми, які допоможуть налагодити відстеження експорту зерна з України та уникнути демпінгу цін на шкоду місцевим фермерам.

Як повідомлялося, Європейський Союз активує кризовий резерв для фермерів Польщі, Болгарії та Румунії, які постраждали від збільшення експорту зерна з України.

Читайте також - Уроки зернової кризи: як Україна має реагувати на протести фермерів з ЄС

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.