Кулеба наголосив, що сталий мир неможливий, якщо Крим залишиться окупованим

Четвер, 13 квітня 2023, 11:22

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що мир не буде тривалим, якщо Росія збереже контроль над тією чи іншою частиною України, зокрема Кримом.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав у промові на Чорноморській безпековій конференції у Бухаресті, яка організована під егідою Міжнародної кримської платформи.

Кулеба нагадав, що фактично війна почалася не 24 лютого 2022 року, а з гібридного вторгнення Росії у Крим та окупації півострова.

"Якщо історія останнього століття і останніх десятиліть може нас чомусь навчити, то це тому, що світ потребує справжнього миру, а не умиротворення. Реальний мир означає, що потрібно відновити територіальну цілісність України у міжнародно визнаних кордонах. Це означає, що кримські татари будуть мати безпечну батьківщину в українському Криму. Це означатиме зерновози, а не військові кораблі, у Чорному морі. Реальний мир – це коли у світі править міжнародне право, а не сила", – зауважив міністр закордонних справ. 

Він наголосив, що для України принципово важливо не лише перемогти у цьому етапі війни, але й забезпечити тривалий мир. 

"Якщо Росія збереже за собою Крим, то вона, щойно відновить сили, знову використає його як плацдарм для нового вторгнення в Україну і встановлення повного контролю над Чорним морем. Ми не допустимо цього. Саме тому ми звільнимо кожен клаптик нашої території і кожного з наших громадян. Саме тому ми закликаємо до демілітаризації Чорного моря", – зазначив Дмитро Кулеба.

Він наголосив також, що для України категорично неприйнятний підхід, коли окупованому Криму надають "особливий статус" і пропонують розглядати його окремо від інших окупованих територій України. 

Нагадаємо, Україна ініціювала проведення 12-13 квітня в Бухаресті першої Чорноморської безпекової конференції Кримської платформи.

У межах конференції представлять дослідження про майбутню конфігурацію безпеки регіону Чорного та Азовського морів від експертної мережі Кримської платформи.

Читайте також: Повернути Крим – реально. Як Захід змінює ставлення до військової перемоги України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: