Додік каже, що "дуже серйозно" розглядає проголошення незалежності Республіки Сербської

П'ятниця, 14 квітня 2023, 19:18

Лідер боснійських сербів Мілорад Додік у п'ятницю заявив, що "серйозно" розглядає можливість проголошення незалежності Республіки Сербської, якщо не буде врегульовано суперечку навколо закону про власність.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

"Ми дуже серйозно розглядаємо можливість ухвалити рішення про проголошення незалежності і відокремлення Республіки Сербської, якщо не буде вирішене питання власності", – сказав Додік під час зустрічі з президентом Сербії Александаром Вучичем.

Додік знову погрожує виходом Республіки Сербської зі складу Боснії і Герцеговини

Конституція Боснії і Герцеговини передбачає, що майно на території конфедерації є власністю конфедерації, а не її окремих частин. Президент Республіки Сербської з цим не погоджується, стверджуючи, що це позбавляє сербський ентитет Боснії права на свою "землю, річки та ліси".

Парламент Республіки Сербської уже двічі ухвалював свій закон про власність, який проголошував майно на її території власністю ентитету. Але цей закон кожного разу скасовував конституційний суд Боснії і Герцеговини.

Своєю чергою сербський президент підкреслив, що підтримує Дейтонську мирну угоду, яка передбачає нинішній устрій Боснії і Герцеговини, а Белград "завжди буде підтримувати все, з чим згодні всі три народи", які становлять населення конфедерації.

Блінкен: лідер Республіки Сербської Додік пішов шляхом Путіна

"Я думаю, що президент (Вучич – ред.) дуже чітко зрозумів наше послання, і що Сербія, як гарант Дейтонської мирної угоди, повинна взяти до уваги всі деталі, які є важливими для збереження цієї угоди", – прокоментував Додік.

Додік залишається найвпливовішим політиком Республіки Сербської протягом майже двох десятиліть, незважаючи на санкції Заходу за те, що він виступав за відокремлення Республіки Сербської від решти країни і активно блокував реформи, необхідні для досягнення проголошеної мети вступу Боснії до ЄС.

У березні уряд Республіки Сербської схвалив проєкт закону, який вимагатиме від некомерційних організацій, які отримують фінансування з-за кордону, реєструватися та звітувати про свою роботу. На додачі Додік просуває у Республіці Сербській суперечливий закон про наклеп, проти якого виступили журналісти.

Минулого місяця Республіки Сербської заявила про "припинення співпраці" з посольствами США і Великої Британії у відповідь на останні санкції проти одного з посадовців РС.

Читайте також: Боснія за кілька кроків від розвалу: як розпалюють ще один гарячий конфлікт біля кордонів ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: