У ЄС підтвердили тристоронню зустріч через обмеження імпорту агропродукції з України

Вівторок, 18 квітня 2023, 19:08

Представники України, Європейської комісії та п’яти країн, що запровадили або планують запровадити обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції, найближчими днями проведуть спільну зустріч.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", повідомили в Європейській комісії на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

"Віцепрезидент (Єврокомісії Валдіс – ред.) Домбровскіс планує зустрітися з представниками п'яти зацікавлених країн-членів ЄС найближчими днями. Ми також перебуваємо в контакті з українською стороною, і вони також візьмуть участь у цій зустрічі", – йдеться у відповіді Єврокомісії.

За даними ЗМІ, зустріч має відбутись у другій половині дня в середу.

Як зазначає "Інтерфакс-Україна", зустріч із представниками Польщі, Болгарії, Угорщини, Румунії та Словаччини ініціювала Україна.

Молдовські фермери теж вимагають зупинити імпорт зерна з України, влада цього не планує

Київ вважає, що запроваджені державами-членами ЄС обмеження є грубим порушенням торговельних угод не лише з Україною як третьою країною, а й у межах Європейського Союзу, що суперечить Угоді про асоціацію між Україною та ЄС і праву ЄС загалом.

У зв'язку з цим Україна вимагає відкликати відповідні рішення та врегулювати ситуацію згідно з вимогами поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі між Україною та ЄС і принципами Єдиного ринку ЄС, зазначає агентство.

Нагадаємо, наприкінці березня з ініціативи польської сторони Польща, Угорщина, Румунія, Болгарія та Словаччина звернулися до ЄК зі спільним листом, вимагаючи відреагувати на проблеми через експорт українського зерна. 

Останніми днями Польща, Угорщина та Словаччина заборонили імпорт українських сільгосптоварів, у Румунії лунають заклики до цього.  

Неофіційно стало відомо, що ЄС планує виділити 100 млн євро на підтримку фермерів цих п'яти країн через агропродукцію з України. 

Читайте також: Польща захищається від України: 9 тез про причини та перебіг зернової кризи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: