США: Fox News виплатить $787 млн за брехню про президентські вибори 2020 року

Середа, 19 квітня 2023, 10:50

Американський консервативний телеканал Fox News виплатить понад $787 млн компанії Dominion Voting Systems у резонансній справі про наклеп, що стосується висвітлення президентських виборів 2020 року, на яких перемогу здобув Джо Байден.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє CNN.

Мирова угода протрампівського телеканалу Fox News з компанією Dominion Voting Systems, яка виробляє та продає апаратне і програмне забезпечення для електронного голосування, є найбільшою публічно відомою угодою про наклеп в історії США за участю медіакомпанії. 

Як вердикт суду у справі Трампа може вплинути на Україну

Fox News та Dominion Voting Systems домовились про мирову угоду перед початком засідання суду у штаті Делавер, який розглядав справу.

Виплата у розмірі $787,5 млн – це приблизно половина від $1,6 млрд, які Dominion Voting Systems спочатку вимагала. Ця сума приблизно у вісім разів перевищує річний дохід компанії у 2021 році, згідно з судовими документами.

Угода, якої досягли в останню хвилину, означає, що справа завершена і не дійде до суду. Завдяки угоді впливові керівники Fox News та відомі телеведучі не повинні будуть давати свідчення щодо висвітлення виборів 2020 року, яке було сповнене брехні про фальсифікацію результатів голосування.

До списку свідків увійшли голова корпорації Fox Руперт Мердок, його син, генеральний директор Лахлан Мердок, а також провідні ведучі Шон Хенніті та Такер Карлсон. 

Викривальні електронні листи, тексти та свідчення під присягою, оприлюднені під час судового процесу, показали, що ці особи та багато інших працівників Fox News у 2020 році в приватних розмовах визнавали, що звинувачення у фальсифікації результатів виборів компанією Dominion Voting Systems є безглуздими. Попри це, брехню все одно поширювали в ефірі.

В основі позову про наклеп лежали 20 конкретних трансляцій і твітів, у яких, за словами компанії-позивача, телеканал Fox News свідомо пропагував брехню, руйнуючи репутацію Dominion Voting Systems.

Варто зауважити, що колишній президент США Дональд Трамп також публічно звинувачував Dominion Voting Systems у тому, що ця нібито "радикально ліва" приватна компанія, у якої склалася "погана репутація" і було "нікчемне обладнання", забезпечила перемогу Джо Байдену.

Dominion Voting Systems подала до суду на особистого адвоката Трампа Руді Джуліані у справі про наклеп щодо буцімто масштабних порушень на виборах, вимагаючи компенсації обсягом 1,3 мільярда доларів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: