Альянс Ердогана може втратити більшість у парламенті після виборів – опитування

Неділя, 2 квітня 2023, 14:52

Соціологічні опитування за півтора місяця до парламентських виборів у Туреччині свідчать, що правий альянс на чолі з Партією справедливості та розвитку (АКК) чинного президента Реджепа Таїпа Ердогана може втратити більшість.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в публікації видання Internet Haber, яке проаналізувало дані 17 різних соцопитувань.

Усереднені дані соціологів свідчать, що АКК може опинитись на першому місці серед усіх партій, отримавши 33,2% голосів. Натомість молодший коаліційний партнер партії Ердогана – Партія націоналістичного руху не подолає 7%-вий бар’єр і з результатом 6,6% опиниться за бортом.

Турецька опозиція оголосила ім'я єдиного кандидата, який протистоятиме Ердогану на виборах

Натомість ключовий блок опозиційних партій разом попередньо отримує відносну більшість голосів.

Республіканська народна партія Кемаля Киличдароглу, який є кандидатом у президенти від об’єднаної опозиції, отримує 27,1% голосів за усередненими результатами 17 опитувань. Друга найбільша партія опозиції – "Хороша партія" – здобуває 10,5%, решта не долають прохідний бар’єр.

Водночас рейтинг у 10,4% голосів має прокурдська Демократична партія народів, яка не входить до об’єднаної опозиції, але підтримала кандидатуру Киличдароглу. Це стало ударом для рейтингу Ердогана, який міг очікувати на послаблення Киличдароглу в разі висунення ще однієї опозиційної кандидатури.

Як нагадує Internet Haber, на останніх виборах 2018 року партія Ердогана здобула 42,3% голосів, а Партія націоналістичного руху – 11,13%, таким чином нині вона розгубила майже половину рейтингу.

Нагадаємо, на початку березня президент Туреччини офіційно призначив парламентські та президентські вибори в Туреччині на 14 травня - на місяць раніше від запланованого терміну.

За даними опитувань, Киличдароглу має шанс перемогти на виборах у травні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: