На півночі Косова встановили урни для голосування на місцевих виборах попри бойкот сербів

фото
Четвер, 20 квітня 2023, 17:15

Виборча комісія частково визнаного Косова встановила урни для голосування на місцевих виборах, що мають відбутись у неділю, в північних муніципалітетах країни, де сербська більшість обіцяла бойкотувати голосування.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Місцеві робітники в четвер встановили чотири контейнери на двох імпровізованих виборчих дільницях поблизу невеликого містечка Зубін-Поток на узбіччі дороги, що веде до Сербії. Як передає Reuters, роботи охороняють добре озброєні поліцейські, переведені з інших регіонів Косова.

"У цих чотирьох муніципалітетах ми маємо загалом 19 виборчих дільниць – шість звичайних і 13 альтернативних, які будуть розміщені в інших альтернативних об'єктах (урнах) в інших місцях у цих чотирьох муніципалітетах", – повідомив речник Центральної виборчої комісії Косова Валмір Елезі.

 
Фото: Reuters

Вибори до муніципальних органів на півночі Косова були відкладені в грудні 2022 року на тлі чергового загострення, коли косовські серби заблокували дороги і прикордонні переходи.

Північні муніципалітети Косова, які межують із Сербією й населені переважно сербським населенням, не визнають владу Приштини. Вони вимагають створення Асоціації косовських сербських муніципалітетів, перш ніж брати участь у виборах.

Косовські серби відмовляються брати участь у місцевих виборах

Низка посадовців, суддів і поліцейських на півночі Косова колективно подали у відставку в листопаді 2022 року на знак протесту проти плану Приштини замінити сербські автомобільні номерні знаки на косовські.

Прем'єр-міністр Косова Альбін Курті, який неодноразово закликав косовських сербів взяти участь у виборах, у вівторок звинуватив Сербію у залякуванні населення, аби воно не йшло голосувати. Попри це, явка на місцевих виборах очікується невисокою.

Паралельно в лютому 2023 року в Брюсселі Косово й Сербія погодилися на підтриману Заходом угоду про нормалізацію відносин після майже 10 років діалогу за посередництва ЄС, під час якого було досягнуто незначного прогресу.

У квітні Приштина й Белград також домовились створити Спільний моніторинговий комітет для імплементації угоди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: