Прем’єр Люксембургу вважає "кроком у правильному напрямку" розмову Зеленського і лідера Китаю

Четвер, 27 квітня 2023, 13:09

Прем’єр-міністр Люксембургу Ксав’є Беттель позитивно оцінює розмову лідерів України та Китаю.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав на спільній пресконференції з генсеком НАТО. 

Ксав’є Беттель висловив сподівання, що після телефонної розмови Зеленського та Сі Цзіньпіна активніші контакти Києва і Пекіну продовжаться.

"Думаю, ця телефонна розмова – перший крок у правильному напрямку. Це діалог між країною, що зазнала агресії, та великим геополітичним гравцем. Китай – це важливий гравець, з яким діалог буває дуже непростим, але він необхідний. Найбільша помилка, яку можна зараз зробити – це штовхати китайську владу в обійми Москви... Китай може зіграти тут роль, знаючи обставини, знаючи, що у цьому випадку є одна-єдина країна-агресор і країна, що зазнала нападу", – прокоментував Беттель.

Прем’єр додав, що вважає потрібним діалог щодо війни в Україні також  між США і Китаєм. "Коли дві потужні держави сідають за стіл і щось пропонують, це було би кроком у правильному напрямку", – зазначив прем’єр Люксембургу.

На його думку, президент Росії Владімір Путін, напевно, готовий буде дослухатися до лідера Китаю більше, ніж когось іншого.

"Залучення Китаю у ситуацію з правильного боку – це важливо. Важливо не дати йому піти до поганої сторони (зайняти більш проросійську позицію. – Ред.)", – підсумував Ксав’є Беттель.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг нагадав, що офіційний Пекін так і не засудив російське вторгнення, але розмова із Зеленським можливо допоможе лідеру Китаю краще зрозуміти позиції Києва.

Нагадаємо, телефонна розмова Зеленського та лідера Китаю 26 квітня стала першою після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Після переговорів стало відомо, що Китай надішле свого представника з візитом в Україну та в інші країни для консультацій про врегулювання війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: