В Іспанії четверо джихадистів отримали тюремні строки за планування терактів на російських яхтах

П'ятниця, 28 квітня 2023, 20:14

Національний суд Іспанії засудив чотирьох членів джихадистського терористичного осередку, що базувався в Барселоні, які планували напади переважно на російські об'єкти, на строки від 8 до 10 років ув'язнення.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє El Mundo.

Вироком Другої секції Кримінальної палати лідеру джихадистського осередку Раба Хаджерасу призначено 10 років позбавлення волі за злочин сприяння і керівництва терористичною групою. Це перший випадок застосування статті 572.1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за подібну поведінку, оскільки до цього часу затримані за джихадизм засуджувалися як прості члени "Ісламської держави", без звання лідера.

Судді засудили до 8 років Омара Негацці, Хатаба Саміра і Лієса Арфу за інтеграцію в терористичну організацію. Юнаса Ель Морабіта та Хіхема Хамуша суд, навпаки, виправдав за звинуваченням у співпраці з терористичним угрупуванням.

"Цей осередок був у змозі діяти в Барселоні, для чого вони не тільки пройшли теоретичну підготовку з постулатів радикального джихадистського салафізму, але й були навчені виробництву вибухових речовин і поводженню з іншими видами зброї, а також розпочали процес забезпечення себе необхідною для цього зброєю", – йдеться в рішенні суду.

Осередок контактував з організацією ІДІЛ на Близькому Сході "за допомогою складної системи, що складається з ланцюгового використання різних додатків".

Після отримання необхідної підготовки та ідеологічної згуртованості осередку, "навченого використанню вибухівки та ножів, а також тому, як успішно здійснювати масові напади з метою отримання військових матеріалів", Хаджерас приступив до визначення можливих цілей, особливо російських інтересів у столиці Каталонії.

Суд пояснює, що позначення російських об'єктів як цілі не було випадковим і безсистемним, а відповідало принципам діяльності ІДІЛ, оскільки речник терористів Абу Мохаммед аль-Аднані вже закликав у липні 2016 року "роздути вогонь священної війни" проти Москви.

З цією метою, згідно з вироком, Лієс Арфа відповідав за контакт з Хішемом Хамушем, щоб уточнити російські цілі в Барселоні. Останній працював у порту Барселони, зокрема в компанії, яка надає послуги з ремонту та обслуговування великих яхт. Завдяки інформації Хамуша Арфа сфотографував три яхти, які стояли на якорі в порту Барселони і належали громадянам Росії.

Нагадаємо, наприкінці березня поліція Бельгії затримала вісьмох радикалів за підсумками розслідування про підготовку терористичного акту на території країни. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: