Європол повідомив про ліквідацію платформи, що торгувала краденими даними понад 2 млн людей

Середа, 5 квітня 2023, 17:40

Правоохоронці 17 країн Європейського Союзу та Північної Америки у результаті спільної операції викрили й ліквідували платформу Genesis Market, яка вважалась одним із найнебезпечніших ринків торгівлі персональними даними.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в повідомленні Європолу.

Міжнародна операція із ліквідації Genesis Market здійснювалась під керівництвом Федерального бюро розслідувань США й Національної поліції Нідерландів, а в день операції, 4 квітня, у штаб-квартирі Європолу був створений командний пункт для координації правоохоронних заходів.

У результаті цих заходів одночасно по всьому світу були здійснені акції проти користувачів Genesis Market, які завершились арештами 119 людей і 208 обшуками в помешканнях.

Genesis Market вважався однією з найбільших платформ свого року, яка на момент закриття налічувала понад 1,5 мільйона списків ботів із загальною кількістю понад два мільйони ідентифікаційних даних.

Основним товаром Genesis Market були цифрові ідентичності. На цьому "ринку" продавали те, що власники ринку називали "ботами", які заражали пристрої жертв за допомогою шкідливого програмного забезпечення або атак із захопленням облікових записів.

Придбавши такого бота, злочинці отримували доступ до всіх зібраних ним даних, зокрема відбитків пальців, файлів cookie, збережених логінів і даних форм автозаповнення. Ця інформація збиралася в режимі реального часу.

На відміну від інших платформ торгівлі персональними даними, Genesis Market був у відкритому доступі, хоча потрапити туди можна було лише за запрошеннями когось з учасників.

Розслідування проти платформи, яку Європол називає однією з найнебезпечніших у своєму роді, тривало з 2019 року.

Нагадаємо, у 2021 році правоохоронці ліквідували групу кіберзлочинців, які займалися вимаганням і за останні кілька років спричинили серйозні збої в роботі критично важливих інфраструктурних компаній у Європі та США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: