Нідерланди відправлять 150 морських піхотинців до Боснії в рамках військової місії ЄС

П'ятниця, 7 квітня 2023, 11:53

Нідерланди направлять до Боснії і Герцеговини до 150 морських піхотинців на рік для посилення місії Європейського Союзу "Altea" у країні.

Про це заявили міністр закордонних справ країни Вопке Хукстра і міністр оборони Кайса Оллонгрен в листі до парламенту в четвер, пише "Європейська правда" з посиланням на видання Euractiv.

"Altea", або ж сили ЄС в Боснії та Герцеговині (EUFOR), - це військова місія Євросоюзу в рамках спільної політики безпеки і оборони. Вона спрямована на забезпечення миру і запобігання новому спалаху насильства в Боснії і Герцеговині. 

Чи зможе Захід зупинити спроби РФ “запалити” Боснію

Місія почала роботу в 2004 році, її вважають наступницею попередніх миротворчих місій НАТО після закінчення війни в Боснії і Герцеговині в 1995 році.

"З огляду на географічну близькість, Нідерланди і ЄС безпосередньо зацікавлені в стабільності на Західних Балканах. Разом із партнерами Нідерланди прагнуть сприяти політичній і соціальній стабільності та мирному співіснуванню в Боснії і Герцеговині і, ширше, на Західних Балканах", - йдеться в листі до парламенту.

Окрім 150 морських піхотинців, до Боснії направлять ще десять солдатів для збору розвідувальних даних. 

За планом, морські піхотинці служитимуть в країні протягом року, починаючи з жовтня, а розвідувальний підрозділ прибуде до Боснії в червні.

Нагадаємо, ООН продовжила мандат військової місії ЄС у Боснії ще на рік у листопаді минулого року.

Торік Німеччина вирішила приєднатись до військової місії ЄС в Боснії через загрозу Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: