Як протести у Тбілісі дали Грузії шанс на ЄС

коротко
П'ятниця, 7 квітня 2023, 19:19

Масові протести у Тбілісі проти закону про іноземних агентів вплинули на Захід.

У Євросоюзі вже розмірковують над питанням надання Грузії статусу кандидата – такий крок розглядають як захист від сповзання Тбілісі все ближче до орбіти РФ.

Про те, наскільки реалістичний такий сценарій і про виклики на європейському шляху Грузії редактор ЄвроПравди Юрій Панченко поговорив з депутаткою парламенту Грузії від опозиційної партії "Лело" Саломе Самадашвілі. Рекомендуємо повну версію цієї розмови на YouTube-каналі ЄвроПравди, а найцікавіші заяви грузинської депутатки – у текстовому матеріалі "ЄС готовий дати Грузії статус кандидата, але у РФ є заготовки і на цей випадок".

Коротко, про що говорила Саломе Самадашвілі:

Зараз ми бачимо зміну позиції ЄС щодо Грузії – є підстави говорити, що тепер Євросоюз політично сильно підтримує надання статусу кандидата.

Такі сигнали ми чули і від президента Франції Еммануеля Макрона, і від міністерки закордонних справ Німеччини Анналени Бербок, яка відвідувала Грузію нещодавно.

Я не пам'ятаю, щоб на такому рівні дві ключові країни ЄС так підтримували наше європейське майбутнє.

Нинішні аванси Грузії – це насамперед підтримка народу, який бореться за своє європейське майбутнє.

Однак це також і геополітична позиція. Не треба забувати, що є лише одна країна, яка переможе, якщо ми не отримаємо статус кандидата. І це Росія.

На жаль, грузинський уряд не просто робить недостатньо для того, щоб забезпечити наш вступ до ЄС, а й часто влаштовує саботаж нашому успіху в Євросоюзі.

У травні буде опублікований перший документ, в якому Євросоюз скаже, як вони оцінюють наші реформи. Я думаю, що оцінки будуть не дуже позитивні.

Але ми всіляко намагаємося зробити все, щоби змусити уряд ухвалювати ті рішення, які від Грузії чекають у Євросоюзі.

Тут дуже важливо, що президентка Грузії Саломе Зурабішвілі зараз сфокусувала свої зусилля на просуванні тих змін, які мають відкрити нам двері в ЄС.

На жаль, сьогодні уряду, який насправді хоче просуватися в напрямку до членства в ЄС, в нас немає. Для "Грузинської мрії" набагато важливіше, що про них думають у Москві, ніж у Брюсселі.

А Москва не приховує, що вони не хочуть, щоби Грузія просувалася вперед у напрямку до Європи.

Ми всі це знаємо, так само, як і те, що Росія робитиме все можливе, аби перешкодити євроінтеграції.

Їм необхідно у найближчі 7-8 місяців зробити так, щоб у Євросоюзу просто не було можливості ухвалити позитивне рішення.

І напевно, у них уже є заготовки.

Коли я говорю про нинішню грузинську владу, я в принципі говорю про одну людину – Бідзіну Іванішвілі, який, хоч і не має офіційних повноважень, "з тіні" ухвалює всі рішення.

Він має вирішити, що йому важливіше – те, щоб у Москві були ним задоволені, чи все-таки пояснити Москві, наскільки сильно він ризикує.

Якщо у статусі кандидата в ЄС буде відмовлено, грузинський народ із цим просто не змириться. І в підсумку Іванішвілі може втратити владу.

А от якщо в Москві вирішать, що все ж таки краще допомогти утриматися Іванішвілі при владі, їм доведеться змиритися з тим, що Грузія отримає статус кандидата.

Парламентські вибори 2024 року будуть дуже важливим маркером того, готові ми до реальної роботи зі вступу в ЄС чи ні.

Наступні парламентські вибори в нашій країні зрештою і дадуть відповідь на те, куди взагалі йде Грузія.

А ще – це шанс для Росії. Їй цілком підійде сценарій внутрішньої дестабілізації Грузії. Головне, що така дестабілізація заблокує рух у бік ЄС.

Я впевнена, що Росія хоче, аби на наступних виборах у Грузії влада вже змінилася на відкрито антизахідну.

Звичайно, для нашого народу дуже важливо, щоб Україна перемогла у війні.

І хоча уряд Грузії робить заяви, які дуже розходяться з думкою більшості грузинів, я хочу запевнити вас у солідарності грузинського народу з Україною.

Докладніше – у матеріалі "ЄС готовий дати Грузії статус кандидата, але у РФ є заготовки і на цей випадок".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: