У мережі з’явилася нова партія документів з нібито розвідданими США, у тому числі про Україну – ЗМІ

Субота, 8 квітня 2023, 08:40

У Twitter та інших соцмережах публікують фрагменти з нової партії документів, нібито з розвідданими США; серед них частина стосується України. 

Про це йдеться у новій публікації The New York Times, пише "Європейська правда".

Як зазначає видання, інформація, схожа на розвіддані США, стосується широкого спектру питань – від України до країн Близького Сходу і Китаю. 

За даними NYT, документи почали публікувати у Twitter, Telegram і 4chan. Аналітик Bellingcat Арік Толер припускає, що перші папери з цих зливів опублікували ще на початку березня на платформі Discord, що популярна серед геймерів. 

Неназвані співрозмовники серед посадовців США зазначили, що масштаби витоку можуть бути дуже шкідливими, окремо згадавши США, Британію, Канаду, Австралію та Нову Зеландію. Аналітики припускають, що у неналежні руки потрапило близько сотні документів. 

Серед останніх документів, які помітили 7 квітня у Twitter та інших соцмережах – папери з нібито тривожними оцінками стану ППО України.

У Мін’юсті США прокоментували, що відкрили розслідування у зв’язку з витоками та обговорюють ситуацію з Пентагоном. У Пентагоні зазначили, що їм немає чого додати до давнішого коментаря – що вони з’ясовують ситуацію. 

У той же час, непублічно журналісти почули від кількох посадовців, що у Вашингтоні щосили шукають джерело витоку, аби не допустити, що цей "канал зливів" продовжить функціонувати.  

З деталей в опублікованих паперах, які прямо стосуються України, у матеріалі NYT згадані лише вищезазначена оцінка щодо ППО та мапа з нібито демонстрацією становища довкола Бахмута. 

В цілому ж тематика матеріалів набагато ширша — там є аналітичні записки, що стосуються Китаю і всього Тихоокеанського регіону, Близького Сходу і боротьби з тероризмом. 

Колишній топ-посадовець Пентагону Мік Малрой у коментарі NYT зазначив, що інцидент свідчить про значну "дірку" у системі безпеки і все це може зашкодити планам України. "Оскільки багато що з цього було знімками документів, схоже, що це зробив хтось, хто хотів зашкодити зусиллям України, США і НАТО", – зазначив він. 

Ще один аналітик висловив припущення, що документи, які вже опублікували – лише "верхівка айсберга" з того, що потрапило у руки сторонніх осіб.

Щодо паперів, які "злили" першою партією – документів про нібито плани союзників з підготовки України до контрнаступу, зокрема графіком постачання зброї – у Пентагоні нібито визнають, що це реальні документи, але деякі дані у них змінені. Зокрема, американські оцінки українських втрат перебільшені, а російських – навпаки.

Нагадаємо, радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк назвав першу партію матеріалів "фотошопом" і пожартував про деградацію російської розвідки.

Представник ГУР прокоментував, що оцінки втрат обох сторін у документі явно неправдиві, а частина інформація "явно зібрана з відкритих джерел".


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: