Серби здали понад 3000 одиниць зброї після двох масових убивств

Середа, 10 травня 2023, 14:26

Серби здали понад 3000 одиниць нелегальної зброї та її частин за перші два дні амністії, запровадженої після двох масових розстрілів, в яких загинули 17 людей.

Про це заявив сербський президент Александар Вучич, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Вучич повідомив, що громадяни Сербії вже здали понад 3000 одиниць зброї, не уточнивши, якої саме.

Амністія була оголошена в понеділок після того, як 13-річний школяр з двох пістолетів убив вісьмох учнів і охоронця. Ще шестеро учнів і вчитель були поранені.

Зараз він перебуває під вартою і проходить психологічну експертизу, але не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності через свій юний вік. Поліція повідомила, що він зізнався у скоєнні стрілянини.

Наступного дня 21-річний чоловік убив вісьмох і поранив 14 осіб у двох селах у центральній Сербії. Підозрюваний зараз перебуває під вартою.

Під час попередніх амністій, які проводилися протягом останніх двох десятиліть, люди здавали заборонену зброю військового призначення, мисливську зброю, пістолети, а також стволи, затворні механізми та інші частини. Також було здано десятки тисяч набоїв.

"Це хороша новина, тому що тепер ризик набагато менший", – сказав Вучич, виступаючи по телебаченню.

Згідно з умовами амністії, людям пропонується здати нелегальну зброю, в тому числі зброю військового призначення, зброю, яка перебуває у їхньому законному володінні і якої вони хочуть позбутися, а також боєприпаси, анонімно і без загрози кримінального переслідування.

Поліція закликала людей, які володіють вибуховими речовинами або боєприпасами, не приносити їх до відділків поліції, а чекати на підготовлений персонал, який вилучить і утилізує їх.

Нагадаємо, минулого тижня Вучич анонсував масштабні поправки до законодавства, щоби посилити контроль за носінням стрілецької зброї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: