Ексканцлер Шредер та лідер AfD були на прийомі посольства РФ до 9 травня

Середа, 10 травня 2023, 18:23

Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер, лідер правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини" (AfD) Тіно Хрупалла та ще кілька німецьких політиків відвідали прийняття, організоване посольством Росії з нагоди 9 травня.

Про це повідомляють німецькі ЗМІ, пише "Європейська правда". 

Початково про присутність таких гостей стало відомо із матеріалу Berliner Zeitung. Там зазначили, що західні посли не з’явилися на знак протесту проти агресивної війни РФ, але з німецьких політиків на прийняття завітали Герхард Шредер з дружиною, колишній генеральний секретар вже неіснуючої Соціалістичної єдиної партії SED Егон Кренц, чинний депутат Бундестагу Клаус Ернст від "Лівих", лідер AfD Тіно Хрупалла та ще один член партії Александр Гауланд. 

Хрупалла вручив послу Росії подарунок "на знак подяки за звільнення від нацистського режиму". 

Ернст зазначив, що попри сучасну ситуацію взяв участь у заході через те, що Росія зіграла "вирішальну роль у розгромі нацизму".  

У коментарі Spiegel дружина Шредера, а dpa – Тіно Хрупалла підтвердили, що справді були на прийнятті. Пані Шредер-Кім висловила подив у зв’язку з тим, що їхня присутність на заході викликала у когось роздратування. 

Хрупалла, пояснюючи свою участь, сказав, що отримав запрошення "як і всі лідери парламентських фракцій", та що "діалог не має перериватися у час кризи". 

На запит видання коментар надала і Соціал-демократична партія Німеччини, членом якої Шредер поки залишається попри зв’язки з Росією.  

"Ставлення керівництва СДПН до Герхарда Шредера залишається зрозумілим: він залишається у політичній ізоляції зі своєю позицією", – зазначив представник партії.

Як відомо, Шредер був канцлером з 1998 по 2005 рік і лідером СДПН з 1999 по 2004 рік. Після того як його усунули з посади глави уряду, він багато років працював у російських енергетичних компаніях і досі вважається другом Путіна. 

Шредер зустрічався з Путіним у Москві через кілька тижнів після початку війни, а потім ще раз у липні 2022 року. Після кожної зустрічі він запевняв, що Москва буцімто зацікавлена у припиненні війни.

Нещодавно Шредер програв у суді справу проти Бундестагу про позбавлення привілеїв ексканцлера.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: