Шредер програв у суді справу проти Бундестагу про позбавлення привілеїв ексканцлера

Четвер, 4 травня 2023, 16:50

Адміністративний суд Берліна постановив, що колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер не має права отримати назад свій офіс у Бундестазі, якого його позбавив бюджетний комітет німецького парламенту минулого року.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє видання Spiegel.

У травні 2022 року Бундестаг позбавив Шредера деяких особливих прав та закрив його офіс у парламенті. Раніше в офісі Шредера було чотири посади і той займав сім кімнат у приміщенні Бундестагу. 

З іншого боку, канцлерська пенсія та особиста охорона у 79-річного Шредера залишилися.

Шредер зазнав широкої критики через свої тісні зв'язки з Росією і російським президентом Владіміром Путіним – у тому числі і всередині його Соціал-демократичної партії (СДПН).

Німецький суд розгляне позов Шредера проти Бундестагу за позбавлення привілеїв ексканцлера

Протягом десятиліть колишні федеральні канцлери та федеральні президенти отримували офіс після закінчення строку своїх повноважень. Вважалося, що ці кабінети служать для виконання завдань, пов’язаних з колишньою посадою. Досі ці офіси надавали довічно і вони могли працювати десятиліттями.

Проте навесні 2022 року коаліція СДПН, "зелених" та ВДП загалом змінила порядок надання службових приміщень. Тепер він залежить від того, чи справді колишні високопосадовці продовжують виконувати завдання, пов'язані з їхньою колишньою посадою, такі як патронаж і виголошення промов. Відповідно, депутати поскаржилися, що Шредер більше не виконує "ніяких постійних зобов'язань, що випливають із його посади".

Шредер був канцлером з 1998 по 2005 рік і лідером партії СДПН з 1999 по 2004 рік. Після того як його усунули з посади глави уряду, він багато років працював у російських енергетичних компаніях і досі вважається другом Путіна. 

Шредер зустрічався з Путіним у Москві через кілька тижнів після початку війни, а потім ще раз у липні 2022 року. Росія була зацікавлена у припиненні війни, запевняв він після кожної цієї зустрічі.

Нагадаємо, у березні цього року Шредеру дозволили залишитися у Соціал-демократичній партії Німеччини попри його зв'язки з РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: